Turvavöittä ajanut prinssi Philip sai kansan pohtimaan kuninkaallisten erityiskohtelua – entinen henkivartija vastaa: "Osa-alue, johon liittyy paljon harmaita alueita"

Prinssi Philip kohahdutti ajamalla ilman turvavöitä 0:40
Prinssi Philip kohahdutti ajamalla ilman turvavöitä

Kuninkaallisten entisen henkivartijan mukaan monarkit eivät välttämättä käytä turvavöitä turvallisuussyistä.

Iso-Britanniassa kohisee, kun kuningatar Elisabetin puolison prinssi Philipin autokäyttäyminen on edelleen kiihkeän keskustelun kohteena. Prinssi järkytti maata torstaina 17. tammikuuta törmättyään Land Roverillaan toiseen autoon, jossa matkusti kaksi naista sekä  vauva. 

Prinssi ei loukkaantunut onnettomuudessa. Autoa ajanut Ellie Townsend sai pieniä ruhjeita polviinsa ja kyydissä ollut Emma Fairweather mursi ranteensa. Vauvalle ei käynyt kolarissa kuinkaan. 

Vain muutama päivä kolarin jälkeen prinssi kohahdutti jälleen auton ratissa, tällä kertaa ajamalla ilman turvavöitä. Kuvat turvavöittä ajavasta prinssistä ovat aiheuttaneet paljon keskustelua ja kritiikkiä, mutta kuninkaallisten entisen henkivartijan Simon Morganin mukaan tähän voi olla omat syynsä. 

Morganin mukaan kuninkaalliset käyttävät tai ovat käyttämättä turvavöitä tapauskohtaisesti. Joissain tilanteissa kuninkaalliset eivät käytä turvavöitä oman turvallisuutensa takia, jos on esimerkiksi mahdollista että heidän täytyisi paeta nopeasti hätätilanteessa. 

– Aina on poikkeuksia. Uhkien ja riskien matriisissa on kyse jokaisen yksilön tilanteen arvioinnista, jotta voidaan päättää mikä on paras tapa saavuttaa tarvittava tilanne. 

– Esimerkiksi nopea poistuminen ajoneuvosta on helpompaa, jos ihmisiä ei ole köytetty turvavöihin. 

Morganin mukaan joskus kuninkaallisten julkiasu on otettava huomioon, kuin myös heidän omat mieltymyksensä. 

– Mika on tärkeää tässä tilaisuudessa tai tilanteessa? Onko henkilön ulkonäkö tai vaikutelma tärkeä? 

– Suojeleminen on valvomisen uniikki osa-alue, johon liittyy paljon harmaita alueita, mutta jokainen tilanne täytyy aina arvioida, jotta voidaan punnita mahdolliset riskit ja uhkat. 

Kun prinssi Philip nähtiin ajelemassa ilman turvavöitä, moni mietti ovatko kuninkaalliset lakien yläpuolella. Kuningatar ja hänen perheensä eivät saa täysiä erityisoikeuksia, mutta joskus on tilanteita, jolloin heidän ei lain mukaan ole pakko käyttää turvavöitä. 

Myös kansalaiset, joilla on omistuksessaan ajoneuvoja, joissa ei ole turvavöitä, kuuluvat tähän poikkeusryhmään. Tällaisia ajoneuvoja ovat esimerkiksi klassikkoautot, joita kuninkaallisilla on omistuksessaan useita. 

Lähde: Hello!

Lue myös:

    Uusimmat