Mainos

Turvapaikanhakijoita ohjeistetaan uimaetiketistä Oulussa – "Käytös voi tuntua paikallisista oudolta"

Turvapaikanhakijoiden käyttäytyminen uimahalleissa on herättänyt keskustelua ja ihmetystä eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Haukiputaalla annettiin aluksi porttikielto uimahalliin kaikille vastaanottokeskuksen asukkaille, kun yksi miehistä oli mennyt viime viikolla naisten suihkutiloihin. Porttikielto rajattiin lopulta yhteen henkilöön.

Oulun kaupunki on opastanut turvapaikanhakijoita uimahallikäyttäytymisessä koko viime syksyn ajan. Oulun Raksilan uimahallissa opastusta on annettu hätämajoitusyksiköistä toteutetuilla vierailuilla sekä Oulun kaupungin teettämällä ohjeistuksella, jossa uimahallietikettiä selvitetään useilla kielillä.

– Turvapaikanhakijoita yritetään opastaa käyttäytymisessä, peseytymisessä ja uimahallissa olemisessa yleensä, valaisee Oulun kaupungin liikuntajohtaja Niina Epäilys

Tietoa uimahallien säännöistä ja käytännöistä on jaettu myös eri pisteissä Oulun kaupungin liikuntapalveluiden maahanmuuttajille suunnatun "I love sport Oulu" -hankkeen tiimoilta. 

Ohjeistukset koskevat kaikkia

Liikuntajohtaja Epäilyksen mukaan ohjeistuksen antaminen suurelle joukolle on luonut myös haasteita. Esimerkiksi tiedon saaminen kaikille on mahdotonta. 

– Tietoa on jaettu paljon, mutta eihän se koskaan valitettavasti kaikkia tavoita, pohtii Epäilys. 

Kaikki ovat uimahallissa samassa tilassa taustoista, iästä tai sukupuolesta riippumatta. On erittäin tärkeää, että yhteistä linjaa ja yhteisiä pelisääntöjä noudatetaan, jotta homma toimii, painottaa Epäilys.

– Ilman muuta on hyvä, jos turvapaikanhakijat käyvät uimassa ja pääsevät kiinni samoihin harrastuksiin, mitä täällä harrastetaan. On kuitenkin tärkeää, että he, kuten kaikki muutkin, noudattavat sääntöjä. Pitää peseytyä kunnollisesti, käyttää uima-asua, noudattaa järjestyssääntöjä ja uida oikeilla radoilla.

Epäilyksen mukaan uimaopettajat puuttuvat tarvittaessa kaikkiin havaittuihin epäkohtiin. 

Luultiin kyttäykseksi – kyseessä väärinkäsitys 

Turvapaikanhakijoiden erilaiset taustat, kulttuurit ja kiireettömyys ovat aiheuttaneet muutamia väärinkäsityksiä ja hämmennystä uimahallissa. 

– Heillä on aikaa, eikä kiirettä mihinkään. Joskus he tahtovat jäädä vain istumaan ja ihmettelemään, mikä saattaa tuntua paikallisista oudolta, kertoo Epäilys.  

Epäilys harmittelee sitä, että muutaman henkilön huono käytös pilaa kaikkien maineen. 

Hän kertoo, että kerran turvapaikanhakijat olivat katselleet pitkään uimareita, mikä oli herättänyt ihmetystä.

Myöhemmin selvisi, että he olivat tarkkailleet ihmisten uintitekniikkaa ja menneet sen jälkeen itse harjoittelemaan uimista. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.