Video: Kotouttamista potkuin ja lyönnein – turvapaikanhakijoille opetetaan karatea

Noin kaksikymmentä turvapaikanhakijaa on kokoontunut harjoittelemaan lyöntejä, potkuja ja vauhdikkaita väistöliikkeitä Tapanilan urheilukeskukselle.

Kyseessä on vastaanottokeskuksia hallinnoivan Luona Oy:n ja urheiluseura Tapanilan Erän yhteistyössä järjestämä karaten alkeiskurssi, joka on suunnattu vastaanottokeskusten asukkaille.

Kurssi on saanut erinomaisen vastaanoton.

– Asukkaat ovat olleet aivan liekeissä ja innoissaan, että voivat täällä harjoitella, saada hyvää ohjausta ja samalla oppia suomen kieltä. Kaikki tämä yhdessä tekeminen on heille hirveän tärkeää, Luona Oy:n kehityspäällikkö Minna Nummi toteaa. 

Irakista turvapaikanhakijana saapunut Younes Mohammed sanoo pitäneensä karateharjoituksista ja kertoo myös muiden turvapaikanhakijoiden olleen yhtä innoissaan lajista.

– Ystäväni pitävät treeneistä ja harjoittelevat liian paljon. He ovat niin innoissaan, että tahtovat tulla tänne joka päivä, ei vain perjantaisin, hän kertoo.

Mohammed kertoo viihtyneensä Suomessa. Neljän maassa vietetyn kuukauden jälkeen miehellä on pahaa sanottavaa ainoastaan kylmästä ilmasta.

Kotoutumista yhdessä tekemällä

Vetäjien mukaan kurssi on hyvä apukeino turvapaikanhakijoiden kotouttamisessa. Harrastaminen ja yhdessäolo tekee arjesta helpompaa.

– Monet joutuvat odottelemaan vastauksia pitkiä aikoja ja ovat tietämättömiä omasta tilanteestaan. On ehdottoman tärkeää, että pääsee tekemään jotain mielekästä. Se tuo henkistä ja fyysistä tasapainoa sekä hyvinvointia. He kotiutuvat siinä samalla, kun näkevät muitakin ihmisiä muista keskuksista, Luona Oy:n vastaava liikuntaohjaaja Kian Bui luettelee.

Younes Mohammedin mukaan karateharjoitusten järjestäminen on hyvä tapa aktivoida turvapaikanhakijoita.

– Monet ovat ensimmäistä kertaa uudessa maassa, eikä heillä ole tietoa siitä, mitä pitäisi tehdä. Tämä on hyvä harrastus heille. Tahdon kiittää valmentajia ja Suomen valtiota harrastusmahdollisuuksien järjestämisestä. Ihmiset täällä ovat ystävällisiä ja reiluja, mies sanoo.

Erikoinen lajivalinta?

Karate voi vaikuttaa erikoiselta lajivalinnalta sodan jaloista paenneille. Luonalla ollaan kuitenkin varmoja sen positiivisista vaikutuksista.

– Karate on sellainen laji, jossa harjoitellaan nimenomaan sitä ihmisten kohtaamista, käyttäytymistä ja vuorovaikutusta. Se on minusta kaikista tärkeintä, yrityksen kehityspäällikkö Minna Nummi sanoo.

Intoa muidenkin lajien kokeilulle kuitenkin löytyy. Younes Mohammed kertoo kuulleensa suomalaisten avantouinti-innostuksesta.

– Olen kyllä kuullut siitä, mutta en ole koskaan nähnyt ihmisten tekevän niin. Tahtoisin itsekin kokeilla sitä, hän kertoo.

Mies ei pidä jäisessä vedessä pulikointia laisinkaan hulluna ajatuksena.

– Se on varmasti hyväksi terveydelle ja keholle, hän tuumii.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja