Turvakotiin paennut Anna joutui jättämään rakkaat kissansa väkivaltaisen miehen armoille: "Pelkäsin, että hän teurastaa ne" – vaasalainen turvakoti etsii somen kautta vapaaehtoisia eläintenhoitajia

Vähätelläänkö lähisuhdeväkivaltaa? 8:13
Huomenta Suomessa keskusteltiin lähisuhdeväkivallasta.

Pohjanmaan turvakoti hakee vapaaehtoisia eläintenhoitajia, jotta väkivaltaa paenneiden ei tarvitsisi pelätä kotiin jääneiden eläinten puolesta. Turvakotiin paennut Anna tietää, miten toivottomalta tuntuu jättää rakkaat eläimet väkivallan ympäröimään kotiin.

13 vuotta sitten Anna oli lohduttoman tilanteen edessä. Väkivaltainen mies oli juuri poistunut kotoa. Aikaa ei ollut paljon. Nyt olisi sopiva hetki paeta vuosia kestänyttä väkivallan kierrettä.

Anna tunki vaatteita jätesäkkeihin, nappasi vauvan syliin ja tarttui 2-vuotiasta kädestä. Sydän särkyneenä hän jätti kuusi kissaansa miehensä armoille yhteiseen kotiin.

– Raivo siellä kotona oli niin valtava, että pelkäsin, että hän teurastaa ne. Mies kun tiesi, kuinka tärkeitä kissat ovat minulle.

Kun Anna tajusi, että hän joutuu jättämään kissat yhteiseen kotiin, täytti hän vesi- ja ruokakupit ennen lähtöä.

– Silloin en vielä tiennyt, tulenko koskaan saamaan niitä takaisin. Halusin varmistaa, että ne voivat edes hetken hyvin.

Joka päivä turvakodissa Anna murehti kissojen kohtaloa.

– Pelkäsin koko ajan, että onko ne edes hengissä vai viskattu parvekkeelta alas.

Viikon päästä Anna vihdoin pääsi palaamaan kahden sosiaalityöntekijän kanssa yhteiseen kotiin hakemaan kissoja. 

Onneksi Anna pahin pelko ei toteutunut ja kissat löytyivät kodista terveinä.

Somen avustuksella haetaan turvaa myös lemmikeille

Anna ei ole ainoa, joka on jounut pelkäämään lemmikiensä puolesta. Pohjanmaan turvakodin mukaan asia nousee käsiteltäväksi turvakodissa kuukausittain.

Tästä syystä Pohjanmaan turvakoti laittoi maanantaina pystyyn kampanjan, jonka avulla hakee vapaaehtoisia eläintenhoitajia. Facebookissa julkaistun kirjoituksen suosio yllätti turvakodin henkilökunnan. 

– Olemme saaneet yli 20 yhteydenottoa. Näiden avulla saamme varmasti eläinten hoitoa järjestettyä tulevaisuudessa, kertoo idean äiti, turvakodissa ohjaajana toimiva Mari. 

Marin mukaan Vaasassa sijaitseva turvakoti saa aika ajoin yhteydenottoja siitä, saako lemmikkieläimen ottaa mukaan turvakotiin. Kun asiakas saa kielteisen vastauksen, saattaa hän jäädä eläimen kanssa väkivallan keskelle. 

– Asiakas saattaa olla turvakodissa yhden vuorokauden, mutta lähtee kotiin, koska puoliso uhkaa tappaa lemmikin, jos ei palaa kotiin, Mari kertoo. 

Mari muistuttaa, että väkivalta harvoin jää ainoastaan pariskunnan väliseksi.

– Harvemmin perheväkivalta kohdistuu ainoastaan yhteen henkilöön. Siinä joutuu niin lemmikit kuin lapset uhreiksi. Se on hyvin yleinen kuvio, Mari kertoo. 

Myös 13 vuotta sitten kotoaan paennut Anna ilahtui Vaasan turvakodin Facebook-kirjoituksesta.

– Kirjoitus toi paljon omia muistoja pintaan. Jos vaan itse asuisin lähempänä, tarjoaisin apua tarvitseville lemmikeille väliaikaisen turvapaikan. Kyllä se on niin iso asia tuossa tilanteessa, Anna kommentoi. 

Annan ja Marin nimet ovat muutettu henkilöllisyyden suojaamiseksi. 

Lue myös:

    Uusimmat