Turussa varaudutaan sulkemaan teho-osastoja ja siirtämään potilaita muualle: "Meillä ei ole varaa katsoa, onko kyseessä bluffi"

Teho-osaston lakko häämöttää, työnantajapuoli ottaa kovat toimet käyttöön –"Meidät on ajettu tähän tilanteeseen" 4:29
Näin johtaja lääkäri perustelee, miksi hän kokee potilasturvallisuuslain välttämättömyydeksi.

Hoitajien työtaistelu jatkuu ja lakkouhkauksia on annettu ainakin sairaaloihin Kanta-Hämeessä, Pohjois-Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Lakkojen uhka on saanut työnantajapuolen turvautumaan niin ikään kovempiin otteisiin, nyt lakot yritetään estää käräjäoikeudessa. 

MTV Uutiset Live vieraili Turun yliopistollisella keskussairaalalla eli Tyksin Majakkasairaalalla ja haastatteli Tyksin johtaja ylilääkäri Mikko Pietilää.

Pietilä kertoo, miten lähipäiviin on valmistauduttu.

– Ensinnäkin pyritään varmistamaan, että potilaat pystytään siirtämään tarvittaessa muihin sairaaloihin, jos heidän tilansa sen sallii. Lisäksi olemme käräjäoikeudelle tehdyllä turvaamistoimenpidepyynnöllä hakeneet kieltoa teho-osastoa koskevalle työtaistelulle.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri yrittää estää lakon toteutumisen oikeusteitse.

Tarkoituksena on, että Helsingin käräjäoikeus kieltäisi Tehyä ja Superia aloittamasta Tyksin teho-osaston lakkoa. Samaan keinoon ovat mahdollisesti turvautumassa myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit.  

Esimerkiksi tänään Tyksin Majakkasairaalan teho-osastolla on ollut 17 potilasta. Pietilä sanoo, että teho-osastolle tulee joka päivä uusia potilaita.

– Teho-osastolla hoidetaan kaikkein kriittisimmin sairaita potilaita eli niitä, joiden siirtäminen voisi jo aiheuttaa heille konkreettisen hengenmenetyksen uhan. On hyvin poikkeuksellista, että työtaistelutoimenpiteet kohdistuvat tämän kaltaiseen kriittisesti sairaaseen ryhmään.

Työtaistelun keskiössä ovat olleet hoitajien työolojen ja palkkauksen parantaminen. Rajuista työtaistelutoimenpiteistä huolimatta Pietilä sanoo, että hoitajat olisivat palkankorotuksensa ansainneet.

Alan heikon palkkauksen ja kyseenalaiset työolojen uskotaan vaikuttaneen myös alalle pyrkivien määrään, mikä on pahentanut hoitajapulaa.

Nyt tekeillä oleva potilasturvallisuuslaki rajoittaisi hoitajien lakko-oikeutta. Hoitajaliitot Tehy ja Super vastustavat lakia, työnantajat puolestaan kokevat sen välttämättömänä.

Pietilä yhtyy työnantajien näkemykseen.

– Meillä ei ole varaa katsoa, onko kyseessä bluffi. Käytännössä meidät on ajettu sellaiseen tilanteeseen, jossa tämä on välttämätöntä.

STT:n tietojen mukaan hallitus antaa tänään esityksen potilasturvallisuuslaista eduskunnalle. Valtioneuvoston istunnon on määrä alkaa kello 18.

Lue myös:

    Uusimmat