Tehyltä tyrmäys esitykselle potilasturvallisuuslaista: "Aivan ylimitoitettu ja täysin ala-arvoisesti laadittu"

9:52
Katso video: Hoitajalakot raastupaan – pitääkö lakko-oikeutta rajoittaa?

Teho-osastojen lakkoja on näillä näkymin toteutumassa syyskuun aikana kolme. Lakkojen taustalla on hoitajaliittojen ja työnantajan pitkittynyt työriita.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) kertoi maanantaina MTV Uutisille, että potilasturvallisuuslaista on saavutettu poliittinen sopu hallituspuolueiden kesken.

Lindénin mukaan lakiesitys tulee valtioneuvoston istunnon käsittelyyn mahdollisimman pian ja eduskunnan käsittelyyn tiistaina tai keskiviikkona.

Potilasturvallisuuslaki velvoittaisi tarvittavan määrän hoitajia töihin, jotta kenenkään terveys ja henki eivät olisi uhattuina.

Tehyn oikeuspalveluiden päällikkö Kari Tiainen sanoo MTV:n Uutisaamussa, että potilaiden turvallisuus huolestuttaa.

– Tämä tilanne, missä ollaan tällä hetkellä, on aika kinkkinen. Se on ollut käynnissä nyt kaksi ja puoli vuotta. Esimerkiksi tehohoitajat tekevät 2 600 euron peruspalkalla niin vaativaa työtä, etteivät edes lääkärit siihen pysty, Tiainen kertoo taustoista.

– Tilanne oli jo ennen koronaa sellainen, että systeemi pyöri jatkuvien ylitöiden ja vuoronvaihtojen avulla, joka kuormitti hoitajia tosi paljon. Hoitajat ovat jatkuvasti pyrkineet turvaamaan potilaiden hengen ja terveyden.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) johtaja Ilkka Oksala ei ota kantaa työriitaan. Oksala vetoaa siihen, että riita on Tehyn, Superin ja kuntatyönantajan välinen.

– Toivon, että osapuolet pääsevät neuvottelujen kautta ratkaisuun. Nyt on kysymys lakko-oikeudesta, jonka käyttö on palkansaajilla lakisääteinen oikeus, mutta sen käyttö edellyttää vastuullisuutta, Oksala sanoo.

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Nyt, kun Tehy ja Super ovat kohdistamassa lakkonsa niin, että valvovan viranomaisen eli Valviran mukaan potilaiden henki ja terveys vaarantuvat, niin on välttämätöntä, että valtiovalta ryhtyy toimenpiteisiin ja potilasturvallisuuslain myötä turvaa potilaiden hengen ja terveyden.

EK: Laille ei olisi tarvetta, jos lakko-oikeutta käytettäisiin vastuullisesti

Kanta-Hämeen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit yrittävät estää niitä uhkaavien teho-osaston lakon alkamisen oikeusteitse.

– Katsotaan, mihin tämä turvaamistoimihakemuksen jättäminen käräjäoikeudelle johtaa. Se ei poista kuitenkaan sitä velvollisuutta, mikä valtioneuvostolla lainsäätäjänä on, EK:n johtaja Oksala sanoo.

Tehyn oikeuspalveluiden päällikkö Tiaisen mukaan potilasturvallisuuslaki ei ole välttämätön, jos turvaamistoimimenettelyä käräjäoikeuden kautta voidaan käyttää.

– Perusoikeuksien rajoittamisen pitäisi olla erittäin välttämätöntä, ennen kuin niin voidaan tehdä. Potilasturvallisuuslaki tämänhetkisessä muodossaan on aivan karmea laki. Eihän hoitajilla ole käytännössä lakko-oikeutta ollenkaan niin pitkään kuin se laki on voimassa, hän sanoo.

– Se on aivan ylimitoitettu ja täysin ala-arvoisesti laadittu lakiesitys. Siinä ei ole ollenkaan otettu huomioon sitä, että jos perusoikeuksia rajoitetaan, siitä pitäisi tulla kompensaatiota niille, joiden perusoikeuksia rajoitetaan.

EK:n Oksalan mukaan potilasturvallisuuslaille ei olisi tarvetta, jos Tehy ja Super käyttäisivät lakko-oikeuttaan vastuullisesti.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ei kannata hallituksen valmistelemaa esitystä potilasturvallisuuslaista nykymuodossaan. Ryhmä kertoo tiedotteessaan vaativansa merkittäviä muutoksia lain eduskuntakäsittelyssä.

Vasemmistoliitto pyrkii vielä muokkaamaan lakia sellaiseen tarkkarajaiseen, vain välttämättömään suojelutyötä koskevaan muotoon, jossa se voidaan hyväksyä työtaisteluoikeus samalla turvaten.

Tiedotteen mukaan vasemmistoliiton ministerit ovat valmiita antamaan esityksen hallitukselta eduskunnan käsiteltäväksi poikkeuksellisesti ilman eduskuntaryhmän hyväksyntää lain sisällölle aikataulupaineen vuoksi.

Lakkoja luvassa

Liitot Tehy ja Super vaativat hoitajille merkittäviä palkankorotuksia. Ensimmäinen toteutumassa olevista teho-osastojen lakoista on Kanta-Hämeen sairaanosastopiirissä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä alkava vuorokauden pituinen lakko.

Toinen, neljä vuorokautta kestävä lakko on odotettavissa ensi viikolla Varsinais-Suomessa. Kolmas lakko on kahden viikon päästä Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa. Myös se kestää neljä vuorokautta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja