Turun puukotuksen jälkipuinti havahdutti: 1,5 vuotta kestävät turvapaikkaprosessit tulisi nopeuttaa – "Aivan liian pitkä aika"

Turun puukotuksen seuraukset 7:35

Riippumaton tutkintaryhmä julkaisi kesällä raportin turvallisuustutkinnasta koskien Turun puukkoiskua. Tapauksesta tulee huomenna kuluneeksi vuosi.

Raportissa syvennytään sekä viranomaisten toimintaan että vastaavien tapausten ehkäisemiseen ennalta.

VIDEO:

Katso koko keskustelu Huomenta Suomesta Turun puukotuksen jälkipuinnista.

Tutkimusryhmä kesällä julkaisemassa raportissa esitetään 9 kohtaa, jotka edesauttaisivat vastaavien tapauksia. 

Yksi ehdotuksista on turvapaikkapolitiikan tiivistäminen.

– Viranomaisten kannalta olisi toivottavaa, että käsittelyajat olisivat mahdollisimman lyhyitä, jotta henkilöt eivät turhautuisi prosessin aikana, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen sanoo aamun Huomenta Suomessa.

Kilpeläinen kuitenkin muistuttaa, että turvapaikanhakijoiden oikeusturvan takaamisen ja toteutuminen on kuitenkin varmistettava prosessin aikana.

Turvapaikkaprosessia tulisi nopeuttaa

Raportissa ilmenee, että turvapaikanhaku kestää keskimäärin puolitoista vuotta. Raportin tutkimusryhmään kuulunut Ulkoministeriön neuvonantaja Olli Ruohomäen mukaan prosessin kesto aiheuttaa ongelmia.

– Se on aivan liian pitkä aika, koska on parempi ihmiselle, että tulisi joku päätös mahdollisimman nopeasti, vaikka se olisi kielteinen, Ruohomäki sanoo.

Raportissa sanotaan, että omanarvontuntonsa ja elämänsä suunnan menettäneet henkilöt ovat määrätietoisen ja taitavan ääri-islamistisen värväyksen ja aivopesun tavoiteltuja kohteita.

Tällaisten henkilöiden tunnistaminen on hankalaa, mutta Kilpeläisen mukaan viranomaisten mahdollisuudet puuttua tapauksiin ovat kehittyneet jatkuvasti.

– Saattaa olla tilanteita, etteivät nämä henkilöt tuo ulospäin omaa ajatusmaailmaansa tai radikalisoitumistaan.

Ruohomäen mukaan raportti osoittaa, että erityisesti viranomaisten välisessä viestinnässä on edelleen parantamisen varaa.

"Järjestelmää voidaan käyttää systemaattisesti väärin"

Ruohomäen mukaan Euroopan turvapaikkapolitiikassa on puutteita, vaikka menetelmät ovat kehittyneet.

Raportissa ilmenee, että Ruotsiin vuonna 2017 hakeutuneista marokkolaisista turvapaikanhakijoista 80 prosenttia valehteli ikänsä alaikäiseksi ja onnistuivat läpäisemään hakuprosessin.

– Järjestelmää voidaan käyttää systemaattisesti väärin. Viranomaisten tehtävä on pyrkiä löytämään ne henkilöt, joilla on oikeus turvapaikkaan, Ruohomäki sanoo.

Vaaratiedotejärjestelmä on vanhanaikainen

Raportissa todetaan, että viranomaisten keinot informoida kriisialueilla liikkujia ovat puutteelliset.

– Nykyinen vaaratiedotejärjestelmä on auttamattomasti vanhanaikainen, Kilpeläinen sanoo.

Hänen mukaansa vireillä on hankkeita uusien järjestelmien kehittämiseksi, jotta Turun puukotuksen kaltaisissa tilanteissa vaarassa oleville voitaisiin välittää viesti nykyistä nopeammin.

Lue myös:

    Uusimmat