Turkulainen Petteri Orpo jatkaa kokoomuksen johdossa ja haluaa pääministeriksi – puoluekokous kunnioitti edesmenneitä Ilkka Suomista ja Ilkka Kanervaa

Kokoomuksen puoluekokous Kalajoella valitsi turkulaisen Petteri Orpon jatkamaan puolueen puheenjohtajana. Orpolla ei ollut vastaehdokasta, joten valinta oli yksimielinen.

Mielipidemittausten kärjessä oleva kokoomus saattaa olla ensi kevään eduskuntavaaleissa suosituin puolue, mikä tekisi Petteri Orposta seuraavan pääministerin.

Edellytyksenä olisi kokoomuksen vaalivoitto ja hallitusneuvotteluiden onnistuminen kokoomuksen johdolla.

Kukaan muu kokoomuslainen ei lähtenyt haastamaan Orpoa, koska alue- ja kuntavaalit menivät kokoomukselta hyvin ja gallupeissa kokoomus on tukevassa johdossa muihin puolueisiin verrattuna.

Yhteishengen nostatusta

Orpo, 52, on turkulainen valtiotieteiden maisteri, joka on aiemmin toiminut valtiovarainministerinä, sisäministerinä sekä maa- ja metsätalousministerinä.

Kokoomuksen puheenjohtajaksi Orpo valittiin ensimmäistä kertaa kesäkuussa 2016. Aiemmin hän toimi muun muassa kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

– Lähes vuosi sitten voitimme kuntavaalit. Silloin väsytti paljon. Asiantunteva farmaseutti teki silloin hommansa ja maailman paras erikoissairaanhoito hoiti miehen kuntoon. Seurasin silloin politiikka tiedotusvälineistä ja Shellin baarista. Huomasin, että mietimme asioita eri näkökulmasta politiikassa kuin suomalaiset siellä Shellin baarissa, Orpo muisteli kuntavaalien jälkeistä sydänvaivaansa.

Orpo pyrki puheessaan hitsaamaan puolueväkeä yhteen.

– Meitä yritetään jakaa liberaaleihin ja konservatiiveihin. Asioista saa ja pitää olla eri mieltä. Tämä on poliittinen koti niin konservatiiveille kuin liberaaleille, Orpo kuvaili kokoomusta.

Orpo painotti vastuullista talouspolitiikkaa ja haluaa kokoomuksen hallitukseen.

– Haluan kokoomuksen pääministeripuolueeksi, Orpo painotti puheessaan.

Orpo on ollut pitkään myös Turun kaupunginvaltuutettu. Sotilasarvoltaan Orpo on kapteeni.

Ennen Orpon valintaa kokoomuksen puoluekokous piti minuutin hiljaisen hetken hiljattain edesmenneiden Ilkka Suomisen ja Ilkka Kanervan muistolle.

Puoluekokouksessa vieraili myös Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova, joka painotti, että Ukrainan olisi voitettava sota mahdollisimman nopeasti.

– Tarvitsemme lisää aseita, jotta voimme suojella alueitamme ja arvojamme ja sitä, että jokainen kansa voi valita oman tulevaisuutensa. Kiitos avustanne, jatkakaa sitä. Kiitos, että olette avanneet sydämenne ukrainalaisille, jotka ovat paenneet sotaa Suomeen. Slava Ukraini, hyvä Suomi, Dibrova puhui.

Lue myös:

    Uusimmat