Turkistarhaaja vaati valtiolta satojentuhansien eurojen korvauksia, koska tuhansien kettujen vienti Kiinaan estyi – käräjäoikeus hylkäsi kanteen

Kielletäänkö turkistarhaus tulevaisuudessa? 8:03
Uutisaamussa keskusteltiin viime vuoden elokuussa, kielletäänkö turkistarhaus kokonaan tulevaisuudessa.

Yrittäjän käräjäoikeuteen toimittaman haastehakemuksen mukaan hän oli aikeissa viedä 2  600 eläintä Kiinan Harbiniin talvella 2018–2019. Kaupan arvo oli vajaat 1,4 miljoonaa euroa.

Yrittäjä syytti viennin peruuntumisesta Eviraa eli nykyistä Ruokavirastoa. Kyse oli parvovirukseen liittyvästä ohjeistuksesta, joka muuttui vuonna 2018.

Käräjäoikeus katsoi, että Evira ei ollut toiminut virheellisesti sen muuttaessa aikaisempaa parvoviruksen diagnosointia koskevaa vaatimustaan.

–  Sen jälkeen, kun Evira on saanut tiedon parvoviruksen yleisyydestä sekä oireettomuudesta ketuilla, olosuhteiden voidaan katsoa muuttuneen siten, että kyseisen vientiehdon tulkinnan tiukentaminen on ollut perusteltua, kirjoittaa käräjäoikeus perusteluissaan.

Käräjäoikeus katsoi lisäksi, että olosuhdemuutos ja vientiehtojen tiukentaminen oli tosiasiassa tapahtunut jo viimeistään syksyllä 2017.

Myöskään sillä, että parvovirusta ei ainakaan Suomessa ole luokiteltu vakavaksi eläintaudiksi tai että parvovirusta väitetysti esiintyy hyvin yleisesti myös Kiinassa, ei käräjäoikeuden mukaan voida katsoa olevan merkitystä arvioitaessa vientiluvan myöntämisen edellytyksiä.

Kyse oli välituomiosta, joka jää käräjäoikeuden varsinaiseksi ratkaisuksi.

Turkistarhaajalta terveiset Sanna Marinille:"Ihan tavallisia tallaajia mekin ollaan" 2:07
Turkistarhauksesta on väännetty viime vuosina. Video: Turkistarhaaja lähetti viime kesänä terveiset Sanna Marinille: "Ihan tavallisia tallaajia mekin ollaan"

Parvovirus erittäin yleinen turkistarhojen ketuilla

Eviran lokakuussa 2018 julkaiseman ohjeen mukaan parvoviruksettomuudesta ei enää riittänyt eläinlääkärin vakuutus siitä, että tiloilla ei ole esiintynyt tautia. Nyt viennin ehtona oli vasta-ainetutkimus tai rokottaminen.

Yrittäjä sanoi, että hänen tapauksessaan rokotukset olisi pitänyt olla annettu jo vuonna 2017, ja näin eläinten vienti peruuntui. Tästä aiheutui yrittäjän mukaan hänen Finnish Cottage Travel Company -yritykselleen yli 450  000 euron vahinko, jota hän vaati valtiolta.

Valtio kiisti yrittäjän korvausvaatimuksen. Se vetosi kirjallisessa vastauksessaan muun muassa vuonna 2017 tehtyyn tutkimukseen. Sen mukaan parvovirus on turkistarhojen ketuilla erittäin yleinen ja usein oireeton tai lieväoireinen.

Syynä ohjeistuksen muuttamiseen oli valtion mukaan aiempi virheellinen tulkinta.

Kettujen viemistä Kiinaan koskevan sopimuksen oli ennen tulkittu tarkoittavan, että viennin ehtona on 12 kuukauden oireettomuus.

Eviraan tulleen yhteydenoton myötä kuitenkin huomattiin, että sopimuksen sanamuoto edellyttää, ettei parvovirusta ole havaittu edes oireettomana.

Valtion vastauksen mukaan maa- ja metsätalousministeriö kysyi vielä asiaa Kiinan viranomaisilta, jotka edellyttivät sopimuksen tarkkaa noudattamista.

Lue myös:

    Uusimmat