Mainos

Turkin parlamentti vannoi virkavalansa

13 vuoden poissaolon jälkeen parlamentissa on myös 20 kurdien DTP-puolueen edustajaa. DTP:n edellinen parlamenttikausi päätyi pidätyksiin, kun puolueen katsottiin tukevan Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta.

Turkin vastavalitut kansanedustajat ovat kokoontuneet vannomaan virkavalaansa uuden parlamentin ensimmäiseen istuntoon.

Huomion kohteena olivat kurdien DTP-puolueen poliitikot, jotka palasivat parlamenttiin 13 vuoden poissaolon jälkeen. Sitoutumattomina valittuja DTP:n edustajia on parlamentissa 20, ja lisäksi yhden kurdiedustajan odotetaan liittyvän sen riveihin myöhemmin.

- Aiomme etsiä ratkaisuja ongelmiin lakien pohjalta, kirjoitti kurdiedustaja Aysel Tugluk tuoreessa lehtiartikkelissaan.

Jotkut kurdiparlamentaarikot menivät jopa kättelemään nationalistisen MHP-puolueen parlamentaarikkoja. MHP kannattaa sotilaallisten keinojen käyttämistä kurdeja vastaan.

DTP:n edellinen parlamenttikausi päättyi katastrofiin vuonna 1994, kun sen edustajia syytettiin Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n avustamisesta. Osa sai vankilatuomion, osa pakeni maasta. Sen jälkeen parlamentissa on ollut vain pääpuolueiden kurditaustaisia poliitikkoja.

Presidenttipeli edelleen auki

Heinäkuun vaaleissa valittu parlamentti joutuu nopeasti vaikeiden kysymysten eteen. Sen pitäisi saada viimein valittua maalle uusi presidentti, mikä ei sen edeltäjältä onnistunut.

Opposition vastahanka esti hallitsevan AKP-puolueen ehdokkaan, ulkoministeri Abdullah Gülin valinnan keväällä, minkä vuoksi maassa pidettiin ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Puolueiden voimasuhteita vaalit eivät muuttaneet, sillä AKP säilyi yhä selvästi suurimpana saaden 341 edustajaa 550-paikkaiseen parlamenttiin. Gül onkin sanonut vaalituloksen tukevan hänen ehdokkuuttaan.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.