Mainos

Turkin maanjäristyksessä jo 3 700 uhria

Turkin toissaöisen maanjäristyksen kuolonuhrien määrä nousee koko ajan. Uhrien lukumäärä on noussut lähes
3 700:aan, kertoi uutistoimisto Anatolia viitaten viranomaistietoihin. Loukkaantuneita on toimiston mukaan yli 16 000. Järistyksen uhreja on kaivettu edelleenkin esiin sortuneiden talojen raunioista.

Silta, Turkki


Kuolleita pelätään löytyvän vielä lisää, kun raivaustyöt edistyvät. Suurin osa uhreista oli ollut nukkumassa kotonaan, kun talo romahti heidän päälleen. Turkin matkailuministeriön mukaan uhrien joukossa ei ollut turisteja.

Viranomaiset sanoivat, että järistyksen voimakkuus oli 6,7 richterin asteikolla, mutta ulkomaiset tutkimuslaitokset mittasivat voimakkuudeksi jopa 7,8 richteriä. Aamuyöllä sattuneen maanjäristyksen keskus oli lähellä Izmitin teollisuuskaupunkia Marmaranmeren rannalla. Izmitissä järistys tuhosi noin sata rakennusta ja sytytti useita tulipaloja.

Läheisessä Golcukin laivastotukikohdassa yli 250 sotilasta hautautui romahtaneen rakennuksen raunioihin. Pahoja tuhoja aiheutui myös vajaan sadan kilometrin päässä sijaitsevassa Turkin suurimmassa kaupungissa Istanbulissa, jossa niin sähkö, vesi kuin puhelinyhteydetkin olivat poikki järistyksen jälkeen. Järistyksen voimakkuudesta kertoo se, että maan vavahtelu tuntui satojen kilometrien päässä pääkaupungissa Ankarassa saakka.

Öljynjalostamopalo uhkaa Izmitin kaupunkia

Pelastusmiehistö jatkoi varhain aamulla Suomen aikaa ponnistelujaan, jotta Turkin suurimmalla öljynjalostamolla riehuva tulipalo saataisiin sammumaan. Maanjäristys sytytti Izmitin öljynjalostamon tuleen varhain eilisaamuna.

Järistyksen keskus oli juuri Izmitin kohdalla, ja kaupunki sai katastrofissa osakseen kaikkein pahimmat tuhot. Jos tuli leviää lähistöllä oleviin kaasusäiliöihin, seuraukset ovat viranomaisten mukaan Izmitin kaupungin kannalta katastrofaaliset.

Uutistoimisto Anatolian mukaan massiivinen Hercules-kuljetuskone kylvi yön aikana sammutusvaahtoa palavien naftatankkien päälle, mutta liekit eivät ainakaan heti laantuneet. Sammutukseen erikoistuneita lentokoneita oli yöllä matkalla palopaikalle muun muassa Saksasta ja Ranskasta. Koneet ja niiden miehistö olivat 90-luvun alussa sammuttamassa Kuwaitin öljykenttiä, jotka sytytettiin tuleen Persianlahden sodan aikana.

Ulkomaat tarjosivat apuaan

Miljoonat eloonjääneet pakenivat järistystä kaduille ja puistoihin. Radiossa varoitettiin ihmisiä palaamasta vaurioituneisiin rakennuksiin ja monet varautuivat viettämään yönsä ulkosalla. Kriisikeskuksen johtajan Ahmet Sagarin mukaan Turkilla on riittävästi ruokaa ja telttoja hätätilannetta varten. Sen sijaan hän sanoi kriisialueella tarvittavan erityisesti etsintäkoirilla ja raivauskoneistolla varustettuja asiantuntijaryhmiä. Kansainväliset avustusjärjestöt valmistautuivat tiistaina lähettämään työntekijöitä katastrofialueelle. Kansainvälinen Punainen Risti pyysi lahjoittajia olemaan hälytysvalmiudessa, jotta avustusoperaatio saadaan käynnistettyä tarvittaessa pikaisesti. Punaisen Ristin mukaan alueella tarvitaan ensimmäiseksi juomavettä, telttoja ja huopia. Myös monet valtiot ovat tarjonneet Turkille humanitaarista ja teknistä apua. Muiden muassa Kreikka, Venäjä, Ranska, Espanja, Ruotsi ja Israel kertoivat lähettävänsä avustustyöntekijöitä Turkkiin ja Yhdysvallat ja Saksa lupasivat suuria lahjoituksia.

Presidentti pelkää pahinta

Turkin johtajat sanoivat tiistaina olevansa järkyttyneitä ja peloissaan maanjäristyksen vuoksi. Presidentti Süleiman Demirel sanoi uutistoimisto Anatolialle pelkäävänsä pahinta kuolonuhrien määrän suhteen. Pääministeri Bülent Ecevit kiitti ulkomaisia avuntarjoajia ja sanoi maanjäristyksen olleen suurin luonnonkatastrofi, jonka hän on koskaan nähnyt. Monet valtionpäämiehet, mm. presidentti Martti Ahtisaari, ilmaisivat eilen Turkin johdolle osanottonsa tuhoisan maanjäristyksen johdosta.

Turkki, maanjäristysalue

Etelärannikon turistikohteissa ei hätää

Turkin matkoihin erikoistunut matkatoimisto Detur Finland sai eilen lohdullisen tiedon siitä, että toimiston matkakohteissa tilanne oli täysin normaali eikä suomalaisturisteilla ollut mitään hätää.

-Olen ollut puhelinyhteydessä Antalyan toimistoomme ja sieltä vakuutettiin, että kaikki on hyvin, kertoi toimitusjohtaja Bo Ekman iltapäivällä. Kaikki toimiston kohteet sijaitsevat Turkin etelärannikolla, eikä järistys tuntunut siellä asti. Esimerkiksi Marmariksessa oleva toimisto sai tiedon aamuyöstä sattuneesta järistyksestä vasta Helsingistä käsin.

Ekmanin mukaan toimiston matkoilla on paraikaa vähän alle 500 matkustajaa. Tiistai-iltana Turkkiin oli lähdössä jälleen ryhmä suomalaisia kohti Marmarista, eikä maanjäristys ollut aiheuttanut yhtään matkojen peruuttamisia. Kyselyjä sen sijaan oli tullut muutama kappale.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.