Turismi voi koitua unelmien lomakohteen tuhoksi, varoittavat tutkijat: "Olemme käännekohdassa"

Miten vähennät hiilijalanjälkeäsi? 9:05
Tiedätkö, miten voit pienentää hiilijalanjälkeäsi?

Tutkijat varoittavat, että Havaijin saaret saattavat joutua tulevaisuudessa pahoihin ongelmiin turistien valtavan määrän takia.

Jotkut suositut lomakohteet ovat viime aikoina havahtuneet siihen, että turismilla voi haitallisia seurauksia. Hiljattain Havaijin yliopiston tutkijat varoittivat helmikuussa julkaistussa raportissaan, että Havaijin saaret ovat ”käännekohdassa” turistimassojen suhteen. Tutkijoiden lausunnosta uutisoi muun muassa Travelpulse.com-sivusto.

Tutkijoiden mukaan alati kasvava turistien vuotuinen määrä on kuluttamassa loppuun saarivaltion luonnonvarat. Lisäksi turistien paljous huonontaa paikallisten elämänlaatua ja tekee hallaa osavaltion taloudelle. He uskovat, että kehityksellä voi olla vaarallisia seurauksia, ellei turismista vastaavat viranomaiset puutu asiaan jotenkin.

– Emme ole vielä kriisissä. Olemme käännekohdassa. Meillä on niin paljon kävijöitä, että turismia pitää alkaa hallita jollain keinoin, raportin tekijä Frank Haas kertoo WFAA-kanavalle.

Haas on toiminut aiemmin Havaijin turismista vastaavien viranomaisten johdossa sekä yliopiston assitenttina. Raportin tekoon osallistui myös Havaijin yliopiston talouden professori emeritus James Mak sekä Havaijin pankin ekonomisti Paul Brewbaker.

Honolulu Star-Advertiser -sivuston mukaan Havaijilla kävi vuonna 2018 ennätykselliset 9,9 miljoonaa turistia. 

Talous, luonto ja ihmiset kärsivät

Raportissa kerrotaan, että vaikka turistien vuosittainen kävijämäärä Havaijilla lähentelee kymmentä miljoonaa, turismissa näkyy merkkejä ongelmista: Inflaatiokorjattu kulutus vierailijaa kohtaan on laskusuunnassa, eikä turismi enää vaikuta talouteen yhtä positiivisesti. Lisäksi turistien valtaisa määrä laskee paikallisten mielialaa. Kaiken kukkuraksi esimerkiksi nähtävyyksillä on tungosta ja siitä koituu stressiä.

Tutkijoiden mielestä hallinnon nykyiset toimintatavat eivät pysty käsittelemään tehokkaasti turismin ongelmia, jotka ovat yhä monimutkaisempia. He peräänkuuluttavat kokonaisvaltaisempia keinoja hallita turismia.

Tutkijoiden mukaan turismi on ollut pitkään Havaijin tärkein taloudellinen moottori. He uskovat, että osavaltio on vaarassa murentua turistivyöryn alla, jos mitään muutoksia ei tehdä.

Travelpulse-sivuston mukaan Southwest Airlines -lentoyhtiö aikoo toukokuun lopussa aloittaa päivittäiset lennot Havaijille. Fox Newsin mukaan tämä tarkoittaisi, että saarille saapuisi joka päivä 4 000 turistia.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat