Airbnb nousukiidossa Helsingissä – aletaanko toimintaa rajoittaa?

Näin saadaan turistit Helsinkiin! 6:59

Airbnb-majoituspalvelu haukkaa Helsingissäkin jo merkittävän osan kaikista matkailijoiden yöpymisistä. Kaupungin elinkeino-osaston erityissuunnittelija vakuutti Huomenta Suomessa torstaiaamuna, että Helsinki näkee erilaiset vaihtoehdot positiivisena asiana. 

Helsingin matkailu teki viime vuonna kaikkien aikojen ennätyksensä, kun neljän miljoonan yöpymisen raja ylittyi.

– Meillä menee tosi hyvin, Helsingin kaupungin elinkeino-osaston erityissuunnittelija Jukka Punamäki sanoi lähetyksessä.

Kaikki yöpymiset eivät tapahdu perinteisesti hotelleissa, vaan matkailijoiden käyttöön yksityisiä asuntoja välittävän Airbnb:n suosio on kasvanut.

– Helsingissäkin noin viidesosa kaikista yöpymisistä tulee Airbnb:n kautta. Puhutaan jo ihan merkittävästä ilmiöstä, Punamäki sanoo.

Joissakin maailman suurkaupungeissa Airbnb-toimintaa on jo alettu rajoittaa. Punamäki kiistää, että Helsingissä haluttaisiin toimia samoin.

– Se ei missään nimessä ole meidän lähtökohtamme, vaan me haluamme, että on olemassa monipuolinen tarjonta ja kaikki toimii yhteisten pelisääntöjen mukaan. Helsingin kaupunki näkee sen erittäin positiivisena asiana, että matkailijoille on erilaisia vaihtoehtoja tarjolla.

–Toki me kaikki olemme varmaan lukeneet uutisista, miten Barcelonassa, Reyjkavikissa, Pariisissa ja Berliinissä on tullut erilaisia lieveilmiöitä (Airbnb-toiminnan myötä). Asuntojen hinnat ovat esimerkiksi saattaneet nousta tai asukkaat kokea häiriötä. Emme Helsingissä vielä näe asiaa ihan niin vakavana, mutta haluamme tällä hetkellä käydä keskustelua elinkeinoelämän, majoittajien, verottajan ja muiden kumppaneiden kanssa, jotta tämä asia taklataan mahdollisimman hyvin ja kaikki pystyvät hyötymään, Punamäki selittää.

Mitkä ovat Suomen matkailuvaltit? Miten Katajanokan vankilahotellin johtaja näkee sen, että Airbnb-majoittuminen yleistyy ja Helsinkiin suunnitellaan kymmeniä uusia hotelleja? Katso koko video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat