Mainos

Tupakoitko? Vuodenvaihteen jälkeen kassajono on valittava tarkoin

1:38

Korotukset tupakan valvontamaksuihin karsivat myyntipisteiden määrää. Jatkossa suuressakin kaupassa vain muutama kassa saattaa myydä tupakkaa, moni pienempi voi lopettaa myynnin kokonaan.

Uusi tupakkalaki antaa tupakan valvontamaksua kerääville kunnille mahdollisuuden nostaa maksua aina 500 euroon myyntipistettä kohti. Myyntipisteeksi lasketaan esimerkiksi yksi kassa. Maksu voi vielä kaksinkertaistua, jos myynnissä on myös muita nikotiinituotteita.

Kauppa tai ravintola voi siis jatkossa joutua maksamaan vuosittain yhteensä tuhat euroa yhdestä myyntipisteestä, kun tällä hetkellä maksu on tyypillisesti satasen parin luokkaa.

Vantaalaisen Citymarket Jumbon kolmestakymmenestä kassasta vain kuusi myy jatkossa tupakkatuotteita.

– Jos tuotteet olisi pidetty jatkossakin kaikilla kassoilla, vuosimaksu olisi ollut 14 500 euroa. Aiemmin maksu oli 1000 euroa. Nyt kuudelta kassalta maksetaan 4500 euroa, kertoo kauppias Matti Himberg K-Citymarket Jumbosta.

Kaikki kunnat eivät ole korottaneet valvontamaksujaan lain sallimalla tavalla, mutta esimerkiksi suurimmista kaupungeista suuri osa on nostanut maksut 500 euron maksimiin.

Päivittäiskauppa arvostelee uudistusta

Pienemmille yksiköille, vaikkapa kioskeille valvontamaksujen korotus voi olla niin kova pala, että ne lopettavat tupakan myynnin kokonaan. Päivittäistavarakaupan edustaja pitääkin uudistusta kohtuuttomana.

– Jos tupakointia halutaan rajoittaa ja nähdään, että hinta on se tekijä, niin kyllä se pitäisi hoitaa ihan puhtaana veronkorotuksena eikä tällä tavoin, että se tulee eräänlaisena piilo-valvontamaksuna, joka veloitetaan sitten kaikilta kuluttajilta, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo.

Uusi tupakkalaki tuli voimaan viime elokuussa. Laissa muun muassa annettiin mahdollisuus rajoittaa parveketupakointia ja rajoitettiin autossa tupakointia sekä erilaisten makuaineiden lisäämistä tupakkaan. Uudet valvontamaksut astuivat voimaan vuodenvaihteessa.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.