Mainos

Tupakkalaki tiukentuu huomenna - "Suomi halutaan savuttomaksi vuonna 2030"

2:11

Tupakkalaki tiukentuu huomenna. Siirtymäajasta riippuen tupakointiin tulee syksyllä ja ensi vuonna useita uusia muutoksia, kuten pakolliset varoituskuvat askeihin.

Lisäksi taloyhtiö voi hakea parveketupakoinnille kieltoa. Lakimuutoksilla otetaan taas askel lähemmäs savutonta Suomea, ja tupakointi onkin vähentynyt viime vuosina dramaattisesti.

– Meillä on laissa asetettu tavoitteeksi tupakkatuotteiden käytön loppuminen ja aikarajaksi on asetettu vuosi 2030, kertoo Sosiaali- ja terveysministeriön valmisteleva virkamies Meri Paavola.

Tupakkalaki muuttuu monelta osin. Makuaineet kielletään, ja parveketupakointikin on pian helpompi kieltää taloyhtiöissä. Tupakka-askeihin tulee pakolliset varoituskuvat, ja suurin osa askin pinta-alasta pitää olla varoituskuvien ja -tekstien peitossa. Myös sähkösavukkeet tulevat saman sääntelyn piiriin. Autossa tupakointi kielletään, jos kyydissä on alle 15-vuotiaita. Lisäksi tupakkatuotteille tulee lisää maahantuontirajoituksia.

Vaikka tupakointi on vähentynyt paljon, maksaa tupakointi yhteiskunnalle yhä satoja miljoonia euroja joka vuosi.

– Menot on arvioitu noin 1,5 miljardia vuodessa ja tupakkavero tuottaa vuodessa 850 miljoonaa euroa eli kyllä valitettavasti jäädään miinuksen puolelle eli tupakka maksaa yhteiskunnalle, sanoo Paavola.

1:39Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.