Mainos

Tupakointikielto etenee Helsingin luottamuselimissä

Helsingin kaupunki on kieltämässä tupakoinnin työaikana. Tupakointi sallittaisiin kuitenkin ruoka- ja kahvitauoilla. Tupakoinnin rajoittaminen voi vielä kaatua kaupunginhallituksen vastustukseen.

Esitys tupakoinnin kieltämisestä työajalla näyttää olevan toteutumassa Helsingin kaupungin työpaikoilla. Terveyslautakunta päätyi kannattamaan täyskieltoa tämän päiväisessä kokouksessaan, jossa asia oli toisen kerran käsittelyssä. Tupakoinnin rajoittaminen voi vielä kaatua kaupunginhallituksen vastustukseen.

Helsingin terveyskeskuksen toimitusjohtaja Matti Toivola on vahvasti täyskiellon kannalla. Hänen mielestään asiaa olisi myös ollut mahdollista viedä eteenpäin suosituksena.

- Tässä ei olla mitään terveyspoliiseja eikä sanktion metsästäjiä, hän muistuttaa.

Tupakointi on yhä luvallista esimerkiksi ruoka- ja kahvitauolla, joita ei lasketa työajaksi. Tupakoinnista vieroittamista aiotaan tukea mm. perustamalla vieroitusklinikka ja järjestämällä nikotiininkorvaushoitoa. Toivolan mukaan täyskielto pohjautuu tupakkatyöryhmän esitykseen, jossa oli edustajia terveyskeskuksesta, opetus- ja sosiaalivirastosta, nuorisoasiainkeskuksesta, sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä monista kansanterveysjärjestöistä.

Työryhmällä oli kaksi vaihtoehtoa. Täyskiellon lisäksi mietittiin vaihtoehtoa, jossa tupakoimiseen käytettävää aikaa ei lasketa työajaksi. Tupakoijan olisi silloin leimattava itsensä ulos mennessään tupakalle.

Työryhmän mielestä kakkosvaihtoehto olisi kuitenkin vaikea toteuttaa, koska on olemassa työpaikkoja, joissa ei ole minkäänlaista työajan seurantajärjestelmää. Niissä pitäisi arvioida tupakointiin päivittäin menevä aika ja vähentää se sitten työajasta.

Toivola myöntää, että tupakointikiellon noudattaminen tuottaa vaikeuksia esimerkiksi sairaalamaailmassa, jossa ei ole virallisia ruoka- tai kahvitaukoja.

Helsinki ei ole yksin rajoittamassa tupakointia työpaikoillaan. Myös Lappeenranta ja Nokia ovat antaneet suositusluontoisia ohjeita työajalla tupakoinnista.

Helsingin työntekijöitä koskeva kielto liittyy Savuton Helsinki -ohjelmaan, jonka tavoitteena on lopettaa tupakointi kaupungin omistamissa sisätiloissa, urheilukatsomoissa sekä päiväkotien ja oppilaitosten pihoilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.