Mainos

Tupakointi tulee entistä kalliimmaksi, auton ostajaa odottaa veroporkkana – näin verotus muuttuu ensi vuonna

1:57

Valtiovarainministeriön talousarvioehdotuksessa tupakointi tulee vuonna 2019 entistä kalliimmaksi, mutta auton ostajalle on luvassa helpotusta.

Video: Valtion budjetti pienenee miljardilla

Hallitusohjelman mukaiset asteittaiset veromuutokset jatkuvat ensi vuonna muun muassa siten, että tupakkavero kiristyy, autoverotus kevenee ja asuntolainan korkovähennys supistuu. 

Tupakkaveroa korotetaan heti tammikuussa, ja toisen kerran heinäkuussa. Kokonaisuudessaan ensi vuonna tupakka-askin hinta nousee noin 0,60 eurolla. 

– Mieluummin verotetaan haittoja kuin hyödyllisiä asioita, kuten työntekoa. Siinä mielessä tupakka on hyvä verotuskohde. Siinäkin on joku raja, miten ankarasti voi verottaa, ettei tupakkaa salakuljeteta ulkomailta, kertoo Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Haittaverolla ohjataan kulutusta

Tupakan verotus on kiristynyt joka vuosi koko hallituskauden ajan. Liiton arvioiden mukaan toimenpiteestä valtio saa 68 miljoonaa euroa verotuottoa ensi vuonna.

Samalla kiristykset voivat kuitenkin vähentää tupakan kulutusta, mikä taas laskee tuottoa.

– Mutta se on haittaverossa tavoitekin. Tupakoinnin vähetessä todennäköisesti terveydenhuoltomenotkin vähenevät. Haittaverottamisessa ei pyritä verotuoton lisäämiseen, vaan yritetään ohjata kulutusta pois haitallisesta tuotteesta, Lehtinen sanoo.

Veroporkkana uuden auton ostajalle

Uuden auton ostajalle on luvassa helpotusta. Valtion verotuotot vähenevät noin 50 miljoonalla eurolla, mutta autoilijalle jää lompakkoon hieman enemmän rahaa.

Verokevennys olisi Veronmaksajien arvion mukaan vuodessa 260 euroa vähittäismyyntiarvoltaan 31 000 euron autolle, jonka keskimääräiset hiilidioksidipäästöt ovat 124 g/km.

Lehtisen mukaan Suomessa on verrattain vanha autokanta, ja verokevennyksellä halutaan ohjata autonhankintaa ympäristöystävällisempään suuntaan.

– Tämä muutos on hyvin vahvasti ympäristöpainotettu. Verotuksen rakenne ohjaa vähäpäästöisiin autoihin päin, hän sanoo.

Vaikka porkkana on pieni, on se Lehtisen mukaan silti askel autokannan uudistumista ja ympäristöystävällisempää autoilua kohti.

Tukea työn perässä muuttamiseen

Ehdotukseen sisältyy myös työasuntovähennyksen korotus, joka tukisi jatkossa paremmin työn perässä kauempaa muuttavia.

Liitto arvioi, että kun kakkosasunnon vuokraa työntekopaikkakunnalta, oletuksena 3000 euron kuukausipalkka ja 450 euron vuokra, vähennyksen korotus olisi vuodessa noin 970 euroa.

Valtion verotuotto tässä vähentyisi vuositasolla arviolta 2,5 miljoonalla eurolla.

– Se on miljoonina aika pieni summa. Tilanne ei ole välttämättä kovin yleinen, mutta siinä oleville tämä on aika merkittävä helpotus asumisen kuluihin.

Asuntolainan korkovähennystä sen sijaan leikataan jälleen ensi vuonna. Korot ovat sen verran alhaiset, että erityisen suurista summista ei puhuta, sanoo Lehtinen.

– Sadan tuhannen euron asuntolainasta prosentin korko on 1000 euroa vuodessa. Ensi vuonna asuntovelallisen verohyöty leikkaantuu 30 eurolla. Tämä on alentunut samassa tahdissa neljänä vuonna. Kauhean suuria muutoksia nämä eivät ole.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.