Kokoomus: Tupakka-aski 14 euroon verokiristyksellä – VM:n mukaan ehdotus kerryttäisi puolet vähemmän verotuottoa ensi vuodelle kuin puolue arvioi

Näin suomalaisten tupakointi on vähentynyt 1:35
Näin suomalaisten tupakointi on vähentynyt.

Valtiovarainministeriön mielestä voimakas hinnannousu saattaisi myös nykyistä enemmän johtaa verollisen kulutuksen korvautumiseen verottomalla.

Kokoomuksen esitys tupakkaveron roimaksi lisäkorotukseksi kerryttäisi todellisuudessa valtiolle verotuottoa ensi vuonna alle puolet siitä, mitä puolue on vaihtoehtobudjetissaan arvioinut, katsotaan valtiovarainministeriössä (VM).

Kokoomus esitti vaihtoehtobudjetissaan ensi vuodelle 400 miljoonan euron tupakkaveronkorotusta, mikä puolueen mukaan nostaisi tupakka-askin hinnan noin 14 euroon.

–  Kokoomuksen kaavailema 400 miljoonan euron verotuotto voitaisiin saavuttaa ehdotetulla toimenpiteellä mahdollisesti kahden budjettivuoden aikana, mikäli hinnannousu ei nykyistä enemmän johtaisi verollisen kulutuksen korvautumiseen verottomalla, arvioi neuvotteleva virkamies Veli Auvinen VM:n vero-osaston valmisteverotusyksiköstä STT:lle.

– Voimassa olevalla sääntelyllä alle puolet verotuoton kasvusta kertyy tavallisesti veronkorotusvuoden budjettiin, hän sanoo.

Tämä johtuu siitä, että valtion budjetti on kassaperusteinen ja lisäverotuotto kertyy siihen viiveellä.

Hinnan saisi Auvisen mukaan todennäköisesti nousemaan tavoitellulle tasolle, kunhan verovelvollisten ja kaupan varastot ovat purkautuneet, mutta "tuollaista verotuottoa ei tuossa aikataulussa pysty ainakaan normaalilla lainsäädäntöprosessilla ja nykyisellä sääntelyllä saamaan".

– Veronkanto on jaksottunut sillä tavalla, että kaksi kuukautta vuodessa kertyy budjettiin vielä edellisen vuoden veroilla. Lisäksi tupakkaverovelvolliset poikkeuksetta varautuvat veronkorotuksiin luovuttamalla suuren määrän tuotteita verottomasta varastosta verolliseen kulutukseen juuri ennen veronkorotusta.

Tupakkavero on maksettava siitä hinnasta, jolla tupakkatuotteita myydään kuluttajille.

Hinnannousun ei pidä johtaa salakuljetukseen

Vuoden 2021 syksyllä säädetyn tupakkaverolain mukaan vero kiristyy ensi vuonna vielä kaksi kertaa, tammikuun alussa ja heinäkuun alussa. Tupakka-askin hinta nousee yli kymmeneen euroon.

Näiden korotusten on VM:ssä arvioitu nostavan verotuottoa vuositasolla noin 59 miljoonalla eurolla.

Tupakkatuotteiden veroa on viime vuosina kiristetty tiuhaan. Runsaan kymmenen vuoden aikana savukkeiden hinta on Suomessa noussut keskitasolta EU:n kolmanneksi korkeimmaksi.

Tavoitteena on ollut mitoittaa korotukset niin, että hinnannousu ei johtaisi kotimaisen myynnin korvautumiseen matkustajatuonnilla tai salakuljetuksella.

– Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että tupakka-askin hinta on noussut veronkorotusten seurauksena 50–60 senttiä vuodessa ja pidemmällä aikavälillä vuoden 2008 hieman yli neljästä eurosta vuoden 2023 yli kymmeneen euroon.

Auvisen mielestä on kuitenkin mahdotonta sanoa, minkä suuruinen yhdellä kerralla tehty veronkorotus olisi "liian suuri" ja aiheuttaisi liikaa epätoivottuja seurauksia, kuten suurta matkustajatuonnin, salakuljetuksen ja laittomien markkinoiden kasvua.

Savukkeiden hinnassa on hänen mukaansa veroa arvonlisävero huomioiden keskimäärin jo lähes 90 prosenttia.

Tupakkalain tavoitteena on ihmisille myrkyllisiä aineita sisältävien ja riippuvuutta aiheuttavien tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä. Tähän ovat kaikki puolueet sitoutuneet.

Auvisen mukaan tavoitteeseen pääsemiseksi nykyinen veropohja tulisi enemmän kuin puolittaa vuoteen 2030 mennessä.

Valtavat verotuoton lisäykset hankalia

Hallituksen tupakkaverolakia koskevassa esityksessä vuodelta 2021 todetaan, että savukkeiden verollinen kulutus kappaleina mitattuna on vähentynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana noin neljänneksen.

Auvisen mukaan laskua on tapahtunut esityksen kirjoittamisen jälkeen edelleen ainakin kymmenkunta prosenttia.

Veropohja siis pienenee nopeasti.

Veromuutosten tuottoarvioita ei kuitenkaan tehdä edellisvuoteen verrattuna vaan verrattuna siihen, ettei veromuutosta tehtäisi.

– Tästä huolimatta valtavat verotuoton lisäykset tupakkaveron tuottoon ovat jo lähtökohtaisesti hankalia saavuttaa, Auvinen sanoo.

Hallituksen ensi vuoden budjetissa tupakkaveron verotuottoarvio on kokonaisuudessaan yli 1,2 miljardia euroa.

Lue myös:

    Uusimmat