Mainos

Näin Suomi tupakoi: Sikarien suosio kulki vuosia trendejä vastaan

Noin 14 prosenttia suomalaisista tupakoi päivittäin, ja trendi on laskeva. Röyhyttelyn vähentymisen myötä savukkeiden kysyntäkin on laskenut vuosia, mutta nyt myös sikarien kysyntä on kääntynyt laskuun.

Sikarien kysyntä oli on ollut tasaisessa kasvussa vuodesta 1996 lähtien, mutta vuonna 2012 kysyntä kääntyi laskuun.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija Otto Ruokolainen kertoo, ettei aihetta ole sen tarkemmin tutkittu. Sikareilla on kuitenkin savukkeisiin verrattuna erilaiset käyttäjäprofiilit, sillä niitä poltetaan yleensä vain silloin tällöin.

– Sikarien kysyntä on minimaalista verrattuna savukkeisiin. Siksi pienetkin muutokset voivat näyttää suurille, Ruokolainen toteaa.

Vuonna 2014 verollisia savukkeita kulutettiin 4,3 miljardia kappaletta ja sikareita 117 miljoonaa kappaletta.

 

Nuuska ja sähkösavuke nousevia ilmiöitä

Tupakoinnin väheneminen on Ruokolaisen mukaan usean tekijän summa. Siihen vaikuttavat niin veromuutokset, tupakointirajoitteet sekä yleinen kulttuurinen muutos tupakointia kohtaan. Tupakoinnin yleisyys eroaa kuitenkin suuresti alueen ja koulutustason mukaan, kuten muussakin terveyskäyttäytymisessä.

Perinteisen tupakoinnin vähetessä muut ilmiöt nousevat erityisesti nuorison piirissä. Nuuskaaminen on tutkimusten mukaan yleistynyt jonkin aikaa erityisesti pohjoisessa. Lisäksi nuoret kokeilevat paljon sähkösavukkeita, mutta säännöllinen käyttö on yhä vähäistä.

– Vuoden alussa voimaan tuleva tupakkalaki tuo sähkösavukkeet kauppoihin, mikä voi ainakin lyhytaikaisesti lisätä käyttöä, kun saatavuus paranee, Ruokolainen toteaa.

Asiantuntijat toivoivat tuotemerkittömiä pakkauksia

Tupakkalain uudistuksista merkittävimpänä tupakkatuotteisiin liittyvänä Ruokolainen pitää tupakoinnin terveyshaitoista varoittavien kuvien tulemista tupakka-askeihin.

– Ne vaikuttavat tutkitusti tupakoinnin lopettamiseen, hän kertoo.

Lakiehdotus pitää sisällään myös maahantuonnin rajoituksia, parveketupakoinnin rajoittamisen helpottamisen sekä autotupakoinnin kieltämisen alle 15-vuotiaiden läsnä ollessa.

Useat terveystahot olisivat toivoneet lakiuudistukseen myös muissa maissa pinnalla ollutta ehdotusta tuotemerkittömistä pakkauksista. Uudistus olisi asiantuntijoiden mukaan vaikuttanut mielikuviin savukkeista vähentäen kysyntää.

– Lisäksi tarvittaisiin lisää tukea tupakoinnin lopettamiseen, mutta se on enemmän sosiaali- ja terveyspuolen kysymyksiä kuin tupakkalakia, Ruokolainen toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.