Hiivaleivonnaisten onnistuminen vaatii tarkkuutta, mutta omin käsin leivotut tuoreet leivät ja sämpylät ovat kaiken vaivan arvoisia.
Vaikka leivän ja sämpylöiden leipominen voi olla rentouttavaa puuhaa, herkullisten hiivaleivonnaisten onnistumiseen tarvitaan tarkkuutta. Olosuhteiden täytyy olla juuri oikeat, jotta taikinaan tulee juuri oikea määrä rakennetta ja makua.
Muista nämä vinkit, kun leivot hiivaleivonnaisia:
– Jos ohjeessa vaaditaan tuorehiivaa, mutta kaapissasi on vain kuivahiivaa, voit korvata ne keskenään. 10 grammaa kuivahiivaa vastaa noin 30 grammaa tuorehiivaa.
– Lisää neste hiivaan noin kädenlämpöisenä tai hiukan viileämpänä. Liian kuumassa hiiva kuolee.
– Jos suola pääsee hiivan kanssa suoraan kosketukseen, se on hiivan surma. Lisää suola taikinaan jauhojen joukossa ja sekoita heti huolellisesti. Älä koskaan laita suolaa taikinanjuureen.
– Punnitseminen on tarkin tapa mitata jauhot. Keittiövaa'an avulla onnistutkin paremmin kuin tilavuusmittoja tuijottelemalla.
– Jos lisäät leipätaikinaan kokonaisia jyviä, liota niitä ensin vedessä. Liotetut jyvät eivät ime itseensä kosteutta taikinasta eikä leipä kuivahda niin helposti.
– Älä käytä ohjeen koko jauhomäärää ennen kuin näet, tarvitsetko todella kaiken. Yleensä taikinan on hyvä olla hiukan kostea ja tahmea, sillä silloin se kohoaa paremmin kuin liian kuiva taikina.
– Jos et peitä leipätaikinaa kohoamisen ajaksi, siihen muodostuu kuori, joka on valmiissa leivässä kova. Taikina kannattaakin peittää vaikka tuorekelmulla tai kostealla liinalla.
– Kuoresta tulee rapea, kun uuniin saadaan höyryä. Kosteus estää kuorta kovettumasta liian nopeasti. Voit esimerkiksi täyttää sumutepullon kylmällä vedellä ja suihkauttaa uuniin muutaman kerran ensimmäisten paistominuuttien aikana. Älä kuitenkaan kastele itse leipää äläkä uunin valoja.
Hiivaleipä
4 isoa hiivaleipää tai 10-15 hiivareikäleipää
1 l vettä
75 g hiivaa
1 rkl suolaa
2 rkl siirappia
n. 26 dl Myllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja (1,6 kg)
50 g voita
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää suola, siirappi ja hiivaleipävehnäjauhoja, ja alusta taikina hyvin. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinasta 4 isoa hiivaleipää tai kaaviloi taikina n. ½ cm:n paksuiseksi levyksi ja ota siitä lautasella isoja reikäleipiä, joihin voit tehdä keskelle reiän juomalasilla tai piparimuotilla. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele.
Paista hiivaleipiä 200-asteisen uunin alatasolla puolisen tuntia kauniin ruskeiksi. Hiivareikäleivät paistuvat 225-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min leipien koosta riippuen.
Mikäli haluat pehmeän pinnan leiville, pidä ne leivinliinan alla uunista oton jälkeen. Pakasta ylimäärä leivistä.
Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras
(MTV LIFESTYLE)
Lähde: Martha Stewart: Suuri Leivonnan käsikirja
Uusimmat
-
14:17
Liigaviikko: Näin Ilvestä viedään – Petteri Sihvonen ihastui KalPan oveluuteen: "Valtavan hienosti asiat"
-
14:13
Vantaan moskeijan paloa tutkitaan törkeän tuhotyön yrityksenä
-
14:07
Hyundailta väkevä alku Safari-ralliin – MM-sarjan kärkimies antoi taas näytteen erikoisosaamisestaan
-
14:05
12 astetta ylittyi jo! Pääsiäisen sää vaihtelee karmeasta upeaan, Lapissa liikkujille lumivaroitus – katso paikkakuntasi ennuste
-
14:01
Uusi suomalainen geenivirhe ja perinnöllinen sairaus löytyi – yllättäen myös suojaava vaikutus tietyiltä vakavilta taudeilta
-
13:52
Kommentti: Antti Pennanen sanoi merkilliset sanat, jotka särähtivät korvaan – tähän tiivistyy SM-liigassa vireillä oleva jättiyllätys
-
13:37
Noin 40-vuotias mies löydettiin kuolleena Jyväskylässä – kaksi paikkakuntalaista vangittu
-
13:03
Epäilty isänmurha käräjillä – pojan syytetään työntäneen harjanvarren 82-vuotiaan isänsä nieluun
-
13:01
Pääsiäisen viettoon lähtijä, tankkaa täällä – bensan hinta torstaina kahden euron molemmin puolin
-
12:57
Kuusankosken taksitaposta pitkä tuomio – 23-vuotias ryösti ja puukotti nuoren taksikuskin
-
12:54
Esapekka Lapilta hätkähdyttävä lausunto – suomalaistähti murskasi mielikuvat
-
12:53
MTV seuraa: Pääsiäisen menoliikenteen ruuhkaisimmat tunnit alkamassa – "Jonoutumiseen syytä varautua"
-
12:46
Iäkäs mies kateissa Järvenpäässä – soita hätänumeroon, jos näet hänet
-
12:32
Onko ruokakaupan mämmeissä eroja? Makutestissä löytyi makea voittaja
-
12:31
Ville Peltoselta melkoisia liikkeitä HIFK:n kokoonpanoon
-
12:30
Teollisuusliitto ilmoittaa uusista lakoista – katso lista lakkokohteista
-
12:30
Yellow Film & TV -tuotantoyhtiö pyytää anteeksi: "Emme ole yhtiönä pystyneet luomaan turvallista ja avointa ilmapiiriä aivan kaikille"
-
12:23
Aamulehti palauttanee Kuuselan juttuja verkkoon, kun sepitteet on selvitetty – osa voi jäädä pysyvästi poistetuksi
-
12:20
Puolustusvoimien komentajan lippu siirtyi Janne Jaakkolalle