Tuoretta leipää ruokapöytään? Muista nämä hyödylliset vinkit

Hiivaleivonnaisten onnistuminen vaatii tarkkuutta, mutta omin käsin leivotut tuoreet leivät ja sämpylät ovat kaiken vaivan arvoisia.

Vaikka leivän ja sämpylöiden leipominen voi olla rentouttavaa puuhaa, herkullisten hiivaleivonnaisten onnistumiseen tarvitaan tarkkuutta. Olosuhteiden täytyy olla juuri oikeat, jotta taikinaan tulee juuri oikea määrä rakennetta ja makua.

Muista nämä vinkit, kun leivot hiivaleivonnaisia:

– Jos ohjeessa vaaditaan tuorehiivaa, mutta kaapissasi on vain kuivahiivaa, voit korvata ne keskenään. 10 grammaa kuivahiivaa vastaa noin 30 grammaa tuorehiivaa.

– Lisää neste hiivaan noin kädenlämpöisenä tai hiukan viileämpänä. Liian kuumassa hiiva kuolee.

– Jos suola pääsee hiivan kanssa suoraan kosketukseen, se on hiivan surma. Lisää suola taikinaan jauhojen joukossa ja sekoita heti huolellisesti. Älä koskaan laita suolaa taikinanjuureen.

– Punnitseminen on tarkin tapa mitata jauhot. Keittiövaa'an avulla onnistutkin paremmin kuin tilavuusmittoja tuijottelemalla.

– Jos lisäät leipätaikinaan kokonaisia jyviä, liota niitä ensin vedessä. Liotetut jyvät eivät ime itseensä kosteutta taikinasta eikä leipä kuivahda niin helposti.

– Älä käytä ohjeen koko jauhomäärää ennen kuin näet, tarvitsetko todella kaiken. Yleensä taikinan on hyvä olla hiukan kostea ja tahmea, sillä silloin se kohoaa paremmin kuin liian kuiva taikina.

– Jos et peitä leipätaikinaa kohoamisen ajaksi, siihen muodostuu kuori, joka on valmiissa leivässä kova. Taikina kannattaakin peittää vaikka tuorekelmulla tai kostealla liinalla.

– Kuoresta tulee rapea, kun uuniin saadaan höyryä. Kosteus estää kuorta kovettumasta liian nopeasti. Voit esimerkiksi täyttää sumutepullon kylmällä vedellä ja suihkauttaa uuniin muutaman kerran ensimmäisten paistominuuttien aikana. Älä kuitenkaan kastele itse leipää äläkä uunin valoja.

Hiivaleipä

4 isoa hiivaleipää tai 10-15 hiivareikäleipää

1 l vettä

75 g hiivaa

1 rkl suolaa

2 rkl siirappia

n. 26 dl Myllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja (1,6 kg)

50 g voita

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää suola, siirappi ja hiivaleipävehnäjauhoja, ja alusta taikina hyvin. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta 4 isoa hiivaleipää tai kaaviloi taikina n. ½ cm:n paksuiseksi levyksi ja ota siitä lautasella isoja reikäleipiä, joihin voit tehdä keskelle reiän juomalasilla tai piparimuotilla. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele.

Paista hiivaleipiä 200-asteisen uunin alatasolla puolisen tuntia kauniin ruskeiksi. Hiivareikäleivät paistuvat 225-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min leipien koosta riippuen.

Mikäli haluat pehmeän pinnan leiville, pidä ne leivinliinan alla uunista oton jälkeen. Pakasta ylimäärä leivistä.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Martha Stewart: Suuri Leivonnan käsikirja

Lue myös:

    Uusimmat