Hiivaleivonnaisten onnistuminen vaatii tarkkuutta, mutta omin käsin leivotut tuoreet leivät ja sämpylät ovat kaiken vaivan arvoisia.
Vaikka leivän ja sämpylöiden leipominen voi olla rentouttavaa puuhaa, herkullisten hiivaleivonnaisten onnistumiseen tarvitaan tarkkuutta. Olosuhteiden täytyy olla juuri oikeat, jotta taikinaan tulee juuri oikea määrä rakennetta ja makua.
Muista nämä vinkit, kun leivot hiivaleivonnaisia:
– Jos ohjeessa vaaditaan tuorehiivaa, mutta kaapissasi on vain kuivahiivaa, voit korvata ne keskenään. 10 grammaa kuivahiivaa vastaa noin 30 grammaa tuorehiivaa.
– Lisää neste hiivaan noin kädenlämpöisenä tai hiukan viileämpänä. Liian kuumassa hiiva kuolee.
– Jos suola pääsee hiivan kanssa suoraan kosketukseen, se on hiivan surma. Lisää suola taikinaan jauhojen joukossa ja sekoita heti huolellisesti. Älä koskaan laita suolaa taikinanjuureen.
– Punnitseminen on tarkin tapa mitata jauhot. Keittiövaa'an avulla onnistutkin paremmin kuin tilavuusmittoja tuijottelemalla.
– Jos lisäät leipätaikinaan kokonaisia jyviä, liota niitä ensin vedessä. Liotetut jyvät eivät ime itseensä kosteutta taikinasta eikä leipä kuivahda niin helposti.
– Älä käytä ohjeen koko jauhomäärää ennen kuin näet, tarvitsetko todella kaiken. Yleensä taikinan on hyvä olla hiukan kostea ja tahmea, sillä silloin se kohoaa paremmin kuin liian kuiva taikina.
