Tuoreen ministerin äärioikeistokytkökset ihmetyttävät – Junnila 88-heitosta ja Turun puheestaan: " Pahoittelen ja otan opikseni"

Tuore elinkeinoministeri Vilhelm Junnila (ps.) kirjoittaa Facebookissa laskeneensa "leikkiä tavalla, joka nyt jälkikäteen ajateltuna tuntuu typerältä ja lapselliselta". Kirjoitus on vastaus Junnilan ministerinimityksestä nousseeseen ihmetykseen.

Ylen mukaan Junnila kommentoi maaliskuussa perussuomalaisten Mikko Kangasojan  arvalla saamaa ehdokasnumeroa 88 pienelle porukalle Raisiossa järjestetyssä niin sanotussa tupaillassa.

Ylen toimittajan mukaan Junnila onnitteli Kangasojaa "erinomaisesta vaalinumerosta".

– Tiedän, että se on voittava kortti, Junnila sanoi Ylen mukaan.

Junnila pääsi itse samaisella numerolla läpi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

– Tämä 88 viittaa tietenkin kahteen H-kirjaimeen, josta ei sen enempää puhuta, Junnila jatkoi Ylen mukaan.

88 on uusnatsien käyttämä numeroyhdistelmä "Heil Hitler" -tervehdykselle, joka oli voimissaan Natsi-Saksassa. H on aakkosten kahdeksas kirjain. Täten HH on "Heil Hitler".

Junnila ottanee Facebook-kirjoituksessaan kantaa juuri tähän tapaukseen. Ylen uutinen on noussut uudelleen ihmetyksen aiheeksi sosiaalisessa mediassa Junnilan ministerinimityksen varmistuttua.

– Olen vuosien varrella laskenut leikkiä tavalla, joka nyt jälkikäteen ajateltuna tuntuu typerältä ja lapselliselta. Olen toiminut väärin, ja pahoittelen toimintaani, hän kirjoittaa.

"Pahoittelen ja otan opikseni"

Kirjoituksessaan elinkeinoministeri Junnila kommentoi myös Turussa pitämäänsä puhetta Kukkavirta-tapahtumassa vuonna 2019.

Junnilan mukaan kyse oli Turun vuoden 2017 terrori-iskun muistojuhlasta. Marokkolainen Abderrahman Bouanane puukotti Turun torilla ja sen ympäristössä kymmentä henkilöä, joista kaksi menehtyi.

– Kyseessä oli iskun uhrien muistoa kunnioittava tilaisuus, ei mielenosoitus tai poliittinen tapahtuma, Junnila katsoo.

Kyseisen tapahtuman järjesti Kansallismielisten liittouma, jossa on ollut mukana muun muassa lakkautetun uusnatsijärjestö PVL:n, Suomen Sisun ja Soldiers of Odinin jäseniä.

Vaikka kyse oli Junnilan mukaan epäpoliittisesta tapahtumasta, joka kunnioitti terrori-iskun uhreja, ei hän omien sanojensa mukaan enää osallistuisi vastaavaan tapahtumaan.

– PVL on sittemmin lakkautettu, ja hyvä että näin on. Sen toiminta on ollut aggressiivista ja konflikteja tarkoituksella hakevaa. Tällaiselle toiminnalle ei pidä antaa Suomessa minkäänlaista jalansijaa, Junnila kirjoittaa.

Junnilan mukaan hän ei kuulu, eikä aio liittyä "nationalistisiin järjestöihin".

– Yhteiskunnallinen keskustelu on välttämätöntä. Toisinaan siinä sattuu virheitä. Minulle on käynyt juuri näin. Pahoittelen ja otan opikseni, Junnila päättää tekstinsä.

Lue myös:

    Uusimmat