Mainos

Tuore tutkimus paljastaa: Myös miesten biologinen kello voi tikittää – ja sitä kannattaisi myös kuunnella

Toisin kuin tähän asti on luultu, myös miehet voivat kuulla biologisen kellonsa tikittävän. Harvat vain uskaltavat myöntää sitä. 

Tiedejulkaisu Human Reproductionissa esitellyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että useat miehet ovat tietämättömiä omaan hedelmällisyyteensä liittyvistä asioista. Marraskuussa julkaistuun tutkimukseen osallistui 700 miestä, joista ainoastaan 45 prosenttia oli tietoisia omaan hedelmättömyyteensä liittyvistä riskitekijöistä.

Vaikka miehet tuottavat siittiöitä läpi elämänsä, se ei tutkijoiden mukaan tarkoita automaattisesti sitä, että sperman laatu pysyisi vakaana koko elämän ajan. Miesten tulisikin kuunnella tarkkaan omaa biologista kelloaan, joka on tämän tukimuksen valossa olemassa. 

Tutkijat: Miesten hedelmällisyyteen liittyvä keskustelu avoimemmaksi 

Biologisesta kellosta puhutaan usein naisten hedelmällisyyden yhteydessä, mutta nyt myös miehiltä on löydetty omansa. Toisin kuin naisilla, joiden hedelmällisyyden on todettu kääntyvän nopeaan laskuun 35 ikävuoden jälkeen, miehillä hedelmällisyys heikkenee tiettävästi hitaammin. Juuri tästä syystä johtuen miesten biologiset kellot saattavatkin ryhtyä tikittämään naisten sisäisiä kelloja myöhemmin. 

Aiempien tutkimusten mukaan sekä naisten että miesten hedelmällisyys laskee iän myötä. Esimerkiksi vuonna 2003 julkaistun tutkimuksen mukaan vain 25 prosenttia pareista, joissa mies oli iältään yli 50-vuotias, tulivat raskaaksi alle vuodessa. Tämä viittaa siihen, että vanhemmilla miehillä saattaakin olla luultua enemmän hedelmällisyysongelmia. 

Vaikka kaikki nämä todisteet puhuvat miesten biologisten kellojen puolesta, harva mies myöntää kuulevansa sen tikittävän. Miksi? Suurimmaksi syyksi tutkijat epäilevät vahvoja sukupuoleen liittyviä stereotypioita ja pelkoa omien lapsihaaveidensa näyttämisestä.

Tutkijoiden mukaan ratkaisu tähän voisi löytyä avoimemmasta keskustelusta. Yhteiskunnan tulisi korostaa isän roolia raskauden aikana ja tuoda miesten biologinen kello esille aiheeseen liittyvien keskustelujen yhteydessä. 

Tiesitkö, myös näillä asioilla on vaikutusta hedelmällisyyteen. 

3:35

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja