Mainos

Myös raskaana olevat ja lapset voivat saada kielteisen turvapaikkapäätöksen

Turvapaikanhakija palautetaan, jos on syytä uskoa, että häntä voidaan suojella kotimaassaan, todetaan Maahanmuuttovirastosta. Raskaus tai alaikäisyys ei kaikissa tilanteissa estä palautusta.

Maanantaina afganistanilaisten pakkopalautuksista syntyi kohu, kun levisi tietoa, että palautettavien joukossa olisi ollut raskaana oleva nainen ja lapsia. Poliisi kiisti huhut tänään maanantain palautuslennon osalta.

Ei kuitenkaan ole yleisellä tasolla mahdotonta, että raskaana olevia tai lapsiperheitä palautettaisiin, todetaan Maahanmuuttovirastosta.

– Joskus henkilön terveydentila voi olla niin heikko, ettei häntä palauteta. Raskaus ei ole sairaus, mutta jos se on edennyt loppuvaiheeseen, palautusta voidaan siirtää, selittää Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Repo muistuttaa, että turvapaikka myönnetään aina sen perusteella, että hakijan on syytä pelätä esimerkiksi kidutusta tai vainoa kaikkialla kotimaassaan. 

– Arvioimme perusasioiden lisäksi myös yksilölliset inhimilliset syyt jokaisessa tapauksessa.

"Peilataan aina yksilöiden kannalta"

Eri maista on olemassa tilannearviot, joita turvapaikkapäätöstä tehtäessä tarkastellaan. Esimerkiksi Syyriaan tai Irakin Mosuliin ei Repon mukaan palauteta ketään.

Keskustelua on herättänyt se, että jos henkilö on kotoisin kriisialueelta, mutta kotimaassa on myös turvallisia alueita, hänet voidaan palauttaa.

Maahanmuuttoviraston mukaan ensisijainen vaihtoehto on se, että hakijaa suojellaan kotimaassaan.

–  Peilataan aina yksilöiden kannalta, että mitä tapahtuu, jos hänet palautetaan maahan.

Esimerkiksi vihreiden eduskuntaryhmä on toivonut, että Afganistanin turvallisuutta arvioitaisiin uudelleen maan heikentyneen turvallisuustilanteen takia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.