Perussuomalaisten Huhtasaari laittaisi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet säilöön – ”Ei sitä tarvitsisi kutsua vankilaksi”

9:08

Sekä perussuomalaisten että vihreiden presidenttiehdokkaat toteavat Suomen pakolaispolitiikan olleen huonoa. Perustelut tälle ovat kuitenkin erilaiset.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari nostaa esille esimerkiksi yli 5000 kadonnutta turvapaikanhakijaa, joiden sijainnista ei tällä hetkellä ole tietoa. Hän vaatisikin tarkempaa valvontaa niin rajoille kun maahan jo tulleille henkilöille, vaikka hän ei turvapaikanhakijoiden toivokaan suoraan Suomeen tulevan.

– Minusta ainoa keino on ottaa pakolaiset pakolaisleireiltä, hän toteaa.

11:00

Viranomaisilla resurssipula ja liian vähän yhteistyötä

Myös vihreiden Pekka Haavisto kuvailee turvapaikkapolitiikkaa huonoksi ja osin epäonnistuneeksi. Hän kritisoi kohtuuttomiksi venyneitä hakemusten käsittelyaikoja, joka jättää ihmiset odotustilaan ja ratkaisee asiat liian hitaasti.

– Ei riittävän ajoissa ole karsittu turhia hakemuksia, hän toteaa viranomaisten resurssipulasta.

Hän haluaisi myös laajempaa EU-yhteystyötä. Tietoja turvapaikanhakijoita tulisi vaihtaa, tehdä yhteistyötä rajavalvonnassa ja sopia turvapaikanhakijoiden palautuksista lähtömaihin yhdessä.

Nyt terroriteosta epäillyistä vangituista henkilöistäkin oli Saksassa tietoja, jotka eivät ilmeisesti olleet tavoittaneet Suomea. Huhtasaari kritisoi ajatusta ongelmien ratkaisusta EU:hun panostamalla, sillä hänen mukaansa yhteistyö ei EU:ssa toimi. Hän vaatiikin kansallisia toimia yhteistoiminnan sijaan.

Kielteisen päätöksen saaneet säilöön?

Huhtasaari katsoo, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt tulisi ottaa säilöön valvottuun tilaan, josta ei pääse poistumaan. Tällä vältettäisiin hänen mukaansa henkilöiden katoamiset ja rikoksiin syyllistymiset.

– No, ei sitä tarvitse kutsua vankilaksi, hän vastaa kysyttäessä, tarkoittaako hän näiden henkilöiden vapauden rajoittamista putkalla.

Haavisto toteaa, että profiloinnin perusteella osa kielteisen päätöksen saaneista voitaisiin laittaa tarkempaan seurantaan ja valvontaan, mutta kaikkien tällaisen päätöksen saaneiden tarkkailu ei hänen mukaansa ole tarpeen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja