Näiden haitallisten vieraslajien kanssa on syytä olla tarkkana

Kansainvälinen luontopaneeli: Vieraslajit ovat yksi merkittävimmistä luontokadon aiheuttajista 2:08
Kansainvälinen luontopaneeli: Vieraslajit ovat yksi merkittävimmistä luontokadon aiheuttajista

Vieraslajit ovat merkittävä uhka luonnolle, taloudelle, ruokaturvalle ja ihmisten terveydelle, varoittaa Kansainvälinen Luontopaneeli (IPBES) uudessa raportissaan. 

Vieraslajeja on raportoitu yhteensä noin 37 000 eri puolilla maailmaa. Niistä 3500 on luokiteltu haitallisiksi. Vieraslajit ovat aiheuttaneet esimerkiksi yli tuhat lajin sukupuuttoa.

Meillä Suomessakin vieraslajit aiheuttavat ongelmia.

– Minkki on hyvä esimerkki vieraslajista, joka on aiheuttanut massiivisia ongelmia Suomessa. Ehkä toinen esimerkki saaristoalueella on kurtturuusu. Kurtturuusu uhkaa uhanalaisten hiekkasaarten hyönteis- ja kasvilajistoja umpeenkasvun kautta, kertoo Suomen luontopaneelin toinen varapuheenjohtaja Ilari Sääksjärvi MTV Uutisille

Ilmastonmuutoksen myötä vieraslajien leviäminen kiihtyy. Luontopaneeli kuitenkin uskoo, että määrätietoisilla toimilla pahimmilta tuhoilta voidaan vielä välttyä. Tehokkain keino on estää vieraslajien leviämistä uusille alueille, mutta se vaatii valtioiden ja viranomaisten kansainvälistä yhteistyötä.

– Suomessakin meillä on paljon tehtävää. Meidän pitää seurata tilannetta. Meidän pitää tutkia, miten vieraslajit vaikuttavat luonnon ekosysteemeihin. Ja meidän täytyy varmistaa, että tähän työhön on riittävästi resursseja.

Yksi uusimmista Suomeen tulleista vieraslajeista on rangiasimpukka. Vieraslajit-sivustolla on listattu useita Suomessa tavattuja vieraslajeja, joiden havainnoista olisi erityisen tärkeää ilmoittaa. Näitä ovat: viitapihlaja-angervo, valkopajuangervo, mustapääetana,  kanadanpiisku ja vuorivaahtera.

 

Lue myös:

    Uusimmat