Tuore raportti karua luettavaa: dopingrikkomusten määrä kasvoi – Wada löytänyt tärkeän aseen taistelussa kiellettyjä aineita vastaan

Kansainvälinen antidopingtoimisto Wada kertoi torstaina dopingsääntöjen rikkomusten kasvaneen vuonna 2017 kansainvälisessä urheilussa 13,1 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. 

Wada oli kirjannut yhteensä 1804 rikkomusta. Määrä oli kasvanut vuoteen 2016 nähden, jolloin vastaavia rikkomuksia kirjattiin 1595 kertaa. Kumpanakaan vuonna ei silti päästy vuoden 2015 lukemiin, jolloin dopingsääntöjä rikottiin 1929 kertaa.

Eniten sääntöjä rikkonut maa oli Italia (171 rikkomusta). Toisena tuli Ranska (128) ja kolmantena Yhdysvallat (103). Wadan rangaistuksen myötä aiemmin neljäksi vuodeksi kansainvälisistä urheilukilpailuista suljettu Venäjä oli listan viides 82 rikkomuksella.

Eniten dopingsääntöjä rikottiin kehonrakennuksessa, kaikkiaan 266 kertaa. Yleisurheilijat (242) ja pyöräilijät (218) seurasivat lajien keskinäisessä tilastossa toisena ja kolmantena.

Suurin osa rikkomuksista (1459) olivat positiivisia testituloksia, kun muut 345 tapausta luokiteltiin ei-analyyttiseksi. Tämä tarkoittaa, että kiellettyä ainetta ei havaittu, mutta tutkimuksissa havaittiin urheilijoiden tai näiden tukihenkilöiden olleen Wadan säännöstön vastaisia.

Wadan pääjohtaja Olivier Niggli sanoi tulosten osoittaneen kehitystä erityisesti tutkimus-pohjaisessa taistelussa dopingia vastaan.

– Kilpailuissa ja niiden ulkopuolella tapahtuva testaaminen pysyvät yhä kriittisenä osana dopingin vastaista työtä, mutta samaan aikaan huomaamme tutkivan työn olevan jatkuvasti entistä tärkeämpää, kun puolustamme puhtaiden urheilijoiden oikeuksia maailmanlaajuisesti, Niggli sanoi tiedotteessa Reutersin mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat