Mainos

Tuore ministeri Mykkänen: Venäjän kaupassa jo valoa tunnelin päässä – pakotteet pysyvät

Tuore ulkomaankauppa- ja kehitysministeri, kokoomuksen Kai Mykkänen sanoo ettei olisi kuukausi sitten uskonut, että hänestä tulee valtioneuvoston jäsen.

SuomiAreenassa haastateltavana ollut Mykkänen päätti lähteä kansanedustajaehdokkaaksi pari vuotta sitten.

– Kun ryhdyin edustajaehdokkaaksi, halusin kokeilla omilla siivillä, mitä voisi saada aikaan.

Mykkänen myöntää, että ministerin pestin alettua kesäkuussa paineita tulee toisenlaiseen tahtiin. 

– Täytyy malttaa ja huomata oman rajallisuutensa, kun kaikki ei tapahdu hetkessä. Täytyy olla itselleen armollinen. Tekee parhaansa eikä syytä itseään ulkoa tulevista vaikeuksista, tuore ministeri pohtii.

Venäjä hanskassa

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Mykkänen työskenteli kolme vuotta europarlamentaarikko Alexander Stubbin erityisavustajana, ja sen jälkeen rahoituspäällikkönä sekä Venäjä-asiantuntijana Sampo Pankissa Pietarissa vuosina 2006-2008.

Hän on ehtinyt olla myös johtajana EK:ssa ja sen johtoryhmän jäsenenä.

SuomiAreenan lavalla Mykkänen otti kantaa muun muassa tuoreeseen Venäjän ja Naton huippukokouksen antiin. Mykkänen pitää erittäin myönteisenä signaalina sitä, että Venäjä on ottanut positiivisen kannan Sauli Niinistön esiin nostamiin lentoturvallisuuskysymyksiin Itämerellä.

Niin sanotulla Niinistö-suunnitelmalla viitataan presidentti Sauli Niinistön esitykseen, että Itämeren alueella sovittaisiin yhteisistä säännöistä niin sanottujen pimeiden lentojen välttämiseksi.

Venäjä-tuntija Mykkänen sanoo, että myönteisistä signaaleista huolimatta pakotteita ei voida ryhtyä purkamaan. Tilanne Ukrainassa on jopa entisestään kiristynyt.

– Taistelujen pitäisi rauhoittua ja esimerkiksi Ukrainan ja Venäjän rajan pitäisi olla laillisesti Ukrainan joukkojen hallussa. Tässä pallo on kyllä Venäjällä. Ennen kuin tätä soppaa ryhdytään kauhomaan, ei pakottaita voida poistaa.

Ministerin mukaan Suomen Venäjä-kauppaan vaikuttaa pakotteita enemmän ruplan vahvistuminen. Pakotteet kohdistuvat kuitenkin sen verran Suomen kannalta marginaalisiin alueisiin.

– Vaikka kauppa on puolittunut, vähän valoa kajastaa tunnelin päässä.

– Yksi venäjän katveeseen jäänyt alue on valkovenäjä, ukraina ja kazakstan. Siellä on paljon  maailmanpankin ja sijoittajien rahaa, Mykkänen muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.