Jukka Jalonen murahtaa asiasta, jota moni ei ymmärtänyt Leijonista – "Se on faktaa"

Jääkiekon miesten MM-kisojen päättymisestä on mennyt reilu kuukausi. Leijonien päävalmentajalle Jukka Jaloselle on "hyvin selkeää", miksi Suomi putosi puolivälierässä Kanadaa vastaan, ja hän murahtaakin asiasta, mitä moni ei Leijonien pelaamisessa hänen mukaansa ymmärtänyt.

Suomi sijoittui kahdeksan maan alkulohkossa kolmanneksi, minkä jälkeen paljon kulminoitui puolivälierään, jossa vastaan tuli toisen lohkon kakkonen, kaksien edellisten MM-kisojen finaalivastustaja Kanada. Pelillisestä hallinnastaan huolimatta Leijonat hävisi Tampereella pelatun puolivälierän 1–4 – viimeinen Kanadan osumista tyhjään reppuun – ja hallitsevan mestarin Suomen turnausurakka päättyi pettymykseen. Kritiikkiä satoi.

Jalonen on esikuntineen tehnyt turnauksen jälkeen tarkat analyysit, ja hänen mukaansa on hyvin selkeää, miksi Leijonien urakka päättyi puolivälierään. Se kiteytyy maalinteko- ja maalivahtipelaamiseen.

– Aikaisemmissa neljissä arvokisoissa olimme finaaleissa, mutta tässä turnauksessa olimme kenttäpelissä tilastollisesti parempia kuin kertaakaan aikaisemmin siinä, miten loimme maalipaikkoja suhteessa vastustajiin. Moni ei sitä ymmärtänytkään. Se on faktaa, Jalonen painottaa.

Jaloselle maalipaikkojen voittaminen suhteessa vastustajaan on merkki kenttäpelin toimimisesta: kenttäpeli tuottaa paikat ja maalintekopeli vastaan maalivahtipeli maalit.

– On myös faktaa, että olimme selvästi tehottomampia mitä olemme olleet kertaakaan aikaisemmin. Tarvitsimme aika paljon enemmän maalipaikkoja kuin kertaakaan ennen näissä samoissa peleissä. Vastaavasti vastustaja tarvitsi aika paljon vähemmän maalipaikkoja kuin aikaisemmin. Sitä voi kääntää ja vääntää kuka vain miten tahansa, mutta nämä ovat faktoja eivätkä mitään mutuja.

"Mikään ei viittaa siihen, että meidän pitäisi pelata nopeammin"

Jalosella on tilastoja miesten viimeisistä viidestä arvoturnauksesta, jotka hän on ollut peräjälkeen Leijonien peräsimessä. Suomi on pelannut noissa turnauksissa – neljissä MM-kisoissa ja yksissä olympialaisissa – yhteensä 44 ottelua.

– Melkein 50 viimeisen kansainvälisen arvokisaottelun lopputulema on se, että kahdeksan peliä kymmenestä voittaa se joukkue, joka luo enemmän maalipaikkoja. Tilastossa on vähintään kolme luotua paikkaa enemmän kuin toisella joukkueella.

Puolivälierän maalipaikat Kanadaa vastaan menivät Leijonien tilastojen mukaan Suomelle 16–10 ilman Kanadan lopussa tekemää tyhjää maalia. Normaalin tehokkuuden mukaisesti peli olisi päättynyt Leijonille 3–1 tai 3–2.

– On jo yli kymmenen vuotta panostettu maalinteon tehokkuuteen. Maalintekomme on ollutkin aika tehokasta viime vuosina. Nyt ei vain ollut.

– Kun hakee nyansseja, miksi emme voittaneet ja tehneet, kiekoton toiminta maalin edessä on ehkä se juttu, mihin pystyy vaikuttaa nopeimmin. Laukomista ei varmaan pysty opettamaan jollekin muutamassa viikossa, mutta sitä pystyy kehittämään, miten maalin lähellä toimitaan ja miten pyritään luomaan laukauspaikkoja sellaisia joukkueita vastaan, jotka sumputtavat paljon. Meitä vastaan tehtiin niin, Kanada mukaan lukien. He pelasivat tosi passiivista peliä ja hyvin siinä onnistuivat, Jalonen perkaa.

Hän jatkaa vastineella Leijonien monirytmistä kiekkokontrollilätkää vastaan tulleeseen kritiikkiin.

– Joku sanoi, että meidän pitää pelata nopeammin. Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että meidän pitäisi pelata nopeammin tai hyökätä yhdellä tai kahdella kolmea vastaan, Jalonen sanoo ja muistuttaa edelleen Leijonien pystyneen luomaan Kanadaakin vastaan hyvin laadukkaita paikkoja.

"Olisin huolissani, jos olisimme alakynnessä"

Toisinaan varianssi näyttelee ikävää puoltaan, toisinaan sen tuuli on myötäinen.

– Olemme voittaneet joitakin turnauksia silläkin lailla, että ei olisi ehkä pitänyt voittaa, mutta meidän maalivahtimme ovat olleet pleksejä ja on oltu itse tehokkaita maalipaikoissa. 

– Nyt olimme turnauksen avanneessa USA-pelissä kaksi jälkimmäistä erää alakynnessä, mutta sen jälkeen olimme koko ajan vastustajaa parempia kenttäpelissä. Se ei aina riitä, kuten hyvin tiedämme, Jalonen palastelee.

Leijonien peräsimestä tulevan kauden päätteeksi väistyvä moninkertainen mestarivalmentaja huomauttaa Suomen yleensä voittaneen ratkaisevat pelit viime vuosien saatossa. Leijonat eteni ennen tätä MM-turnausta neljästi putkeen arvokisoissa loppuotteluun, ja voitti niistä finaaleista kolme.

– Olisin huolissani, jos olisimme alakynnessä, mutta emme me olleet. Siihen minä olen tyytyväinen. 

Sihvosen videokolumni: Nämä olivat Liigan, Mestiksen ja MM-kisojen puheenaiheet kaudella 2022-2023 – Leijonista kova väite 12:04
Sihvosen videokolumni: Nämä olivat Liigan, Mestiksen ja MM-kisojen puheenaiheet kaudella 2022-2023 – Leijonista kova väite.

Lue myös:

    Uusimmat