Mainos

Tuomiokapituli antoi päätöksen naispappeusasiassa

Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin mukaan Valkealan kirkkoherralla Petri Hiltusella ei ole oikeutta kieltäytyä yhteistyöstä alaisuudessaan olevan naispapin kanssa.

Tuomiokapituli julkisti tänään päätöksensä kantelusta, jonka joukko seurakunnan kirkkovaltuuston jäseniä teki kirkkoherran toiminnasta. He vaativat naispappeutta vastustavan kirkkoherran irtisanomista. Tuomiokapituli kuitenkin katsoi, ettei papinvirkaan nimitetyn virkasuhdetta voi lakkauttaa irtisanomisella, vaan pappi voidaan panna viralta vain kurinpitomenettelyn kautta.

Tutkinnassa ei tullut esille mitään sellaista Hiltusen konkreettista tekoa tai tointa, jonka perusteella asia olisi annettava kurinpitoasiamiehelle.

-Tuomiokapituli kantaa kuitenkin huolta naisten ja miesten välisen yhdenvertaisuuden toteutumisesta Valkealan seurakunnassa, seurakunnan yhtenäisyydestä ja sen toiminnan eheyttämisestä. Tämän johdosta tuomiokapituli siirtää asian piispan pastoraaliseen ohjantaan, päätöksessä todetaan.

Hiltunen on muun muassa kieltäytynyt toimimasta alttarilla yhdessä naispapin kanssa. Hän on vedonnut kirkolliskokouksessa 1986 hyväksyttyyn ponteen, jonka mukaan myös naispappeuden vastustajilla on kirkossa toiminnanvapaus. Tuomiokapitulin mukaan ponnella ei kuitenkaan voi perustella jumalanpalvelusyhteistyöstä kieltäytymistä.

Hiltunen on vannonut pappisvalan vuonna 1989, joten hänen on katsottava hyväksyneen vallitsevan käytännön, vaikka se on hänen nykyisen vakaumuksensa vastainen. Myöskään esimiesasemasta johtuen ei voida pitää hyväksyttävänä, että kirkkoherra vetäytyisi jumalanpalvelusyhteistyöstä naispapin kanssa.

Tuomiokapitulin tulkinnan mukaan kirkossa on noudatettava myös tasa-arvolakia, vaikka lakia säädettäessä uskonnollisten yhdyskuntien toiminta rajattiin sen ulkopuolelle. Tasa-arvolain säätämisen jälkeen evankelis-luterilainen kirkko avasi pappisviran naisille, joten tuomiokapitulin mielestä lailla turvatut oikeudet koskevat kirkossa sekä nais- että miespappeja.

Hiltusen alaisena viime syksyyn toiminut naispastori kertoi tuomiokapitulille joutuneensa epäoikeudenmukaisesti kohdelluksi naispappeutensa vuoksi. Kyse oli muun muassa siitä, ettei hän voinut toimia ehtoollisavustajana. Seurakunnassa noudatetun tavan mukaan diakonissat toimivat ehtoollisavustajina, Naispastorin mielestä hänet asetettiin maallikkojäseniä huonompaan asemaan. Tuomiokapitulin mielestä menettely ei kuitenkaan ollut moitittava, koska tapa oli voimassa seurakunnassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.