Tuomioja tiukkana: Poliittiset lakot ovat perusoikeus – "Ei pitäisi mennä rajoittamaan"

SDP: Poliittiset lakot ovat perusoikeus 1:38

SDP:n konkarit ja kansanedustajat, Eero Heinäluoma sekä Erkki Tuomioja tuomitsevat Suomen yrittäjien ehdotusta rajoittaa poliittisia lakkoja. Tuomioja muistuttaa lakkojen tärkeydestä yhteiskuntamme historiassa.

Hallituksen ensi tiistainen tiedonanto eduskunnalle työllisyyspolitiikasta johtaa demareiden näkemysten mukaan luultavasti irtisanomislain poisvetämiseen.

SDP järjesti tänään toimintapäivänsä ympäri maata. Helsingin Hakaniemessä, Tokoinrannalla oli tarjolla poniratsastusta ja jutustelua kansanedustajien kanssa.

SDP:n konkarit Eero Heinäluoma sekä Erkki Tuomioja eivät usko, että hallituksen tiedonanto eduskunnalle työllisyyspolitiikasta rauhoittaa työmarkkinatilannetta.

– Eihän tämä ole ensimmäinen kerta, kun Sipilän hallitus lähtee räyhäkkäästi liikkeelle. Oli pakkolait syksyllä 2015. Niistäkin sitten loppujen lopuksi neuvoteltiin ja saatiin kohtuullinen ratkaisu aikaan, toteaa Heinäluoma.

Erkki Tuomioja on samoilla linjoilla.

– Kyllähän tilanne rauhoittuu vain sitä kautta, että istutaan samaan pöytään, ja koitetaan sopia asioista. Mutta tämä hallitus on valinnut tällaisen vastakkainasettelujen linjan, ja noudattaa yhden osapuolen, Suomen yrittäjien toiveita, sanoo Tuomioja.

Poliittiset lakot ovat perusoikeus

Suomen Yrittäjien puheenjohtajan Jyrki Mäkysen MTV Uutisextrassa esittämä näkemys poliittisien lakkojen rajoittamisesta ei saa ymmärrystä Hakaniemessä. Tuomioja muistuttaa lakko-oikeuden yhteiskunnallisesta tärkeydestä.

– Ilman poliittista lakkoa meillä ei olisi yksikamarista eduskuntaakaan. Tämä on hyvä muistaa historiasta. Näillä erilaisilla kansalaistoiminnanmuodoilla on oma merkityksensä, ja lakko-oikeus on sellaisia demokraattisen yhteiskunnan perusoikeuksia, joita ei pitäisi mennä rajoittamaan, Tuomioja toteaa.

Samalla Tuomioja toivoo, että osapuolet toimisivat vastuullisemmin, ja ettei tällaisiin tilanteisiin ajauduttaisiin. Heinäluoma uskoo myös, että ainoa ratakaisu on neuvottelu.

– Demokraattiseen yhteiskuntaan kuuluu lakko-oikeus ja ylipäänsä oikeus ilmaista mielipiteitään. Ehkä tämäkin riita ratkeaisi sillä, että mennään sinne neuvottelupöytään, Heinäluoma jatkaa.

Osapuolet samaan neuvottelupöytään

Miten saada osapuolet neuvottelupöytään, kun tuntuu, että osapuolet ovat aika kaukana toisistaan?

– Hallitus tietysti vastaa siitä, mitä maassa tapahtuu, ja kyllä hallituksen itse pitää tehdä se päätös, että on valmis keskustelemaan. Olen ymmärtänyt, että hallituksen sisällä on vahvoja mielipiteitä, jotka kannattavat tätä neuvottelutietä, Heinäluoma toteaa.

Hallitus antaa tiedonantonsa eduskunnalle tiistaina ja hallituksen luottamuksesta äänestetään keskiviikkona.

Lue myös:

    Uusimmat