Pääministeri Marin puolustaa työntekijöiden lakko-oikeutta, paheksuu lakkojen murtamisyrityksiä – “Minkäänlainen uhkailu ei ikinä ole asiallista”

Pääministeri Sanna Marin Uutisextran vieraana: Marin puolustaa työntekijöiden lakko-oikeutta eikä hyväksy lakkojen murtamisyrityksiä 11:03
Katso Marinin haastattelu kokonaisuudessaan videolta.

Pääministeri Sanna Marin puolustaa työntekijöiden lakko-oikeutta eikä hyväksy lakkojen murtamisyrityksiä. Marinin mukaan hoiva-alan palkkaneuvotteluihin ei ole tulossa hallitukselta rahallista tukea.

Työmarkkinariitojen kärjistyessä tunteet ovat kuumentuneet paitsi järjestötasolla myös tehtaiden porteilla, kun työpaikalleen pyrkiviä ihmisiä on uhkailtu paikoin kovasanaisesti.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tuomitsee uhkailun mutta sanoo samaan hengenvetoon, ettei lakkoja saisi yrittää murtaa.

– Tietenkään minkäänlainen uhkailu ei ikinä ole asiallista, mutta pitää myös muistaa että lakko-oikeus on todella tärkeä oikeus, perusoikeus, ja se suojaa heikompaa osapuolta eli työntekijää. Tietenkin sitä pitää kunnioittaa. Ei ole missään nimessä hyvä asia, että lakkoja pyritään murtamaan, Marin sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Työllisyystoimia myöhemmin, ei rahaa hoivaneuvotteluihin

Tulehtuneen työmarkkinatilanteen on arveltu osaltaan viivästyttävän hallituksen uusien työllisyystoimien julkistamista, sillä ne voisivat vaikuttaa neuvotteluasetelmiin. Pääministeri myöntää, että aika ei juuri nyt ole otollisin.

– Kun realistisesti nyt arvioi tätä tilannetta jossa olemme, elämme työmarkkinakevättä, niin varmasti aika paljon painetta lopulta kohdistuu sinne touko- ja elokuun väliseen aikaan, Marin sanoo.

Hankaluuksia povataan vielä muun muassa hoiva-alan neuvotteluihin. Hoitajaliitot Tehy ja SuPer ovat vaatineet niin sanotun yleisen linjan päälle 1,8 prosenttiyksikön vuosittaisia korotuksia seuraavien kymmenen vuoden ajaksi.

Hoitajaliitot ovat esittäneet, että hoiva-alan palkankorotuksia varten varattaisiin valtion budjetista vuosittain yli sadan miljoonan euron määräraha. Marinin mukaan hallitukselta on turha odottaa rahapottia neuvotteluiden kirittämiseen.

– Hallitus ei ole näissä neuvotteluissa osapuolena millään panoksella, Marin kuittaa.

– Tietenkin valtio katsoo omalta osaltaan, jos tarve tulee, kuntatalouden kokonaistilannetta, mutta sellaisen arvion aika ei ole nyt.

"Suuntaa ei muuteta uutisotsikoiden varassa"

Suomen talouden näkymistä ja hallituksen talouslinjasta on saatu viimeisen parin viikon aikana synkkiä arvioita, muun muassa Talouspolitiikan arviointineuvostolta ja kansainväliseltä luottoluokittajalta Fitchiltä.

Kritiikin mukaan Marinin hallituksen toimet eivät riitä vastaamaan Suomen pitkän aikavälin ongelmiin. Pääministerin mukaan kritiikki otetaan vakavasti, mutta tarvetta suunnanmuutokselle ei ole.

– Olemme sitoutuneet siihen, että ensi kesänä meillä on 30 000 ihmistä enemmän töissä kuin tällä hetkellä, muun muassa rakenteellisia uudistuksia tekemällä. Uskon vahvasti siihen politiikkaan ja linjaan jonka hallitus on Säätytalolla ottanut ja neuvotellut, ja tällä tiellä ja polulla me olemme. Ei pidä lähteä heiluttamaan sitä suuntaa ja politiikkaa uutisotsikoiden varassa, Marin sanoo Uutisextrassa.

Onko pääministeri Marin valmis perumaan päätettyjä menolisäyksiä, mikäli työllisyystavoite ei täyty? Katso Sanna Marinin koko haastattelu MTV3-kanavalla la 1.2. klo 19.10.

Lue myös:

    Uusimmat