Tuomioja ja Lavrov: Venäjällä ja Suomella ei kahdenvälisiä ongelmia

33:45

Moskovassa tänään tavanneet ulkoministeri Erkki Tuomioja ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vakuuttavat, että Suomen ja Venäjän väliset suhteet ovat hyvässä kunnossa.

Ministereiden mukaan Suomella ja Venäjällä on myös yhteinen näkymys Ukrainan kriisin ratkaisemisesta.

Lavrov korosti, että tärkeintä olisi, että kaikki osapuolet pyrkisivät Ukrainassa pitämään kiinni yhteisistä sopimuksista. Lavrov viittasi puheessaan sekä Minskissä 5. syyskuuta solmittuun tulitaukosopimukseen että pari viikkoa sen jälkeen tehtyyn sopimukseen joukkojen välisen turvavyöhykkeen luomisesta.

Hänen mukaansa tarvitaan myös puolueetonta tutkimusta niistä rikoksista, joita Ukrainassa on tapahtunut. Puheessaan Lavrov viittasi muun muassa malesialaisen matkustajakoneen alasampumiseen ja Donetskista löydettyihin joukkohautoihin.

Lavrovin mukaan ei riitä, että Euroopan neuvosto, Etyj ja YK ainoastaan seuraavat tutkimuksia, vaan niiden pitäisi myös ottaa vastuuta tutkimusten etenemisestä ja tuloksista.

Tuomioja: Suomi noudattaa EU:n linjauksia

Tuomiojan mukaan keskustelussa keskityttiin kansainvälisiin asioihin, koska Suomen ja Venäjän välillä ei ole nyt erityisiä kahdenvälisiä kysymyksiä.

Hän korosti, että Suomi noudattaa kansainvälisissä kysymyksissä niitä linjauksia, joita se on ollut EU:ssa hyväksymässä.  

Tuomiojan mukaan Suomella ja Venäjällä on ongelmien syistä erilaisia käsityksiä, mutta on tärkeää selvittää, miten ongelmat voidaan ratkaista ja poistaa päiväjärjestyksestä.

Tuomioja sanoi myös, että Suomi on valmis antamaan vähäisiä voimavarojaan minkä tahansa konfliktin ratkaisemiseksi, jos niistä on apua. 

- Olemme Etyjin puitteissa se maa, joka luovuttanut kolmanneksi eniten tarkkailijoita Ukrainassa toimiviin missioihin, Tuomioja muistutti.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja