Argentiinasta on löytynyt kymmeniä laatikoita viranomaisten toisen maailmansodan aikana takavarikoimaa natsiaineistoa.
Laatikot löydettiin hiljattain Argentiinan korkeimman oikeuden kellarista, tuomioistuin kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan eilen sunnuntaina.
Saksan Tokion suurlähetystö lähetti 83 laatikkoa natsiaineistoa Argentiinaan kesäkuussa 1941 japanilaisella höyrylaivalla Nan-a-Marulla.
Suuri lähetys herätti viranomaisten huomion. He pelkäsivät sisällön voivan vaikuttaa Argentiinan puolueettomuuteen sodassa.
Saksan diplomaatit väittivät, että laatikoissa oli henkilökohtaisia tavaroita, mutta Argentiinan tulliviranomaiset päättivät kuitenkin tutkia viisi laatikkoa sattumanvaraisesti.
He löysivät niistä postikortteja, valokuvia ja natsihallinnon propagandamateriaalia sekä tuhansia natsipuolueelle kuuluvia muistikirjoja.
Liittovaltion tuomari takavarikoi materiaalin ja siirsi sen korkeimman oikeuden käsiteltäväksi.
Heti ei ollut selvää, miksi tavarat lähetettiin Argentiinaan tai mihin toimiin korkein oikeus tuolloin ryhtyi, jos ryhtyi.
Lue myös: Hitlerin itsemurhasta 80 vuotta
Tarkoitus oli levittää Adolf Hitlerin ideologiaa
84 vuotta myöhemmin tuomioistuimen työntekijät törmäsivät laatikoihin, kun he kokosivat korkeimman oikeuden museota.
– Kun avasimme yhden laatikoista, löysimme materiaalia, jonka tarkoituksena oli vahvistaa ja levittää Adolf Hitlerin ideologiaa Argentiinassa toisen maailmansodan aikana, tuomioistuin totesi Reutersin mukaan.
Lue myös: Saksalainen huutokauppa myy Adolf Hitlerin irtaimistoa juutalaisjärjestön vastustuksesta huolimatta
Tarjolla ehkä uutta tietoa natsien toiminnasta
Tuomioistuin on nyt siirtänyt laatikot ylimääräisillä turvatoimilla varustettuun huoneeseen ja kutsunut Buenos Airesin holokaustimuseon osallistumaan laatikoiden inventointiin.
Asiantuntijat etsivät dokumenteista myös vihjeitä holokaustin vielä tuntemattomista piirteistä, kuten natsien käyttämistä kansainvälisistä rahoitusverkostoista.
Argentiina pysyi puolueettomana toisessa maailmansodassa vuoteen 1944 asti, jolloin se katkaisi suhteet akselivaltoihin, kuten Saksaan, Italiaan ja Japaniin.
Maa julisti sodan Saksalle ja Japanille seuraavana vuonna.
Holokaustimuseon mukaan vuosina 1933–1954 Argentiinaan saapui 40 000 juutalaista, jotka pakenivat natsien vainoa Euroopassa.
Argentiinassa asuu Latinalaisen Amerikan suurin juutalaisväestö.