Saksan ulkoministeri tukee Ukrainan 30-luvun nälänhädän julistamista kansanmurhaksi – miljoonia ihmisiä nääntyi neuvostoikeen alla

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock pitää tervetulleina Saksan parlamentin ponnisteluja julistaa Ukrainassa 1930-luvulla raivonnut suuri nälänhätä kansanmurhaksi.

Ukrainassa kuoli vuosina 1932–33 nälkään eri arvioiden mukaan 3–14 miljoonaa ihmistä. Holodomoriksi kutsutun ajanjakson on tätä ennen tunnustanut kansanmurhaksi parikymmentä valtiota.

Ukrainan nälänhätä oli osa laajempaa, koko Neuvostoliittoa vuosina 1931–1934 koskenutta murhenäytelmää.

Taustalla Neuvostoliiton kollektivisointi

Tapahtumien taustalla oli Josif Stalinin päätös maatalouden kollektivisoinnista vuonna 1929. Maaseudulla talonpojat pakotettiin luopumaan maastaan ja henkilökohtaisesta omaisuudestaan ja luovuttamaan ne kolhoositiloille. 

Kollektivisointi johti tuotannon laskuun ja elintarvikepulaan. Se sai myös aikaan useita talonpoikaiskapinoita, ja joissain osissa Ukrainaa myös aseellisia kansannousuja. 

Syksyllä 1932 Neuvostoliitto teki joukon päätöksiä, jotka laajensivat ja syvensivät nälänhätää erityisesti Ukrainan maaseudulla. Ukrainan maatilat, kylät ja kokonaiset kaupungit asetettiin mustille listoille, ja niiden elintarvikkeiden saanti estettiin.

Kasvavasta nälänhädästä huolimatta elintarvikkeiden pakkolunastuksia lisättiin, eikä alueelle toimitettu apua riittävästi. Lisäksi talvella 1932–1933 viranomaiset ja kommunistipuolueen virkailijoiden järjestäytyneet iskuryhmät pakkolunastivat talonpoikien ruokaa ja vähäisiä viljavaroja surullisin seurauksin.

Euroopan parlamentti vuonna 2008: Järkyttävä rikos Ukrainaa vastaan

Muun muassa Yhdysvallat, Romania, Irlanti, Vatikaani ja Viro ovat katsoneet ennen tätä, että kyseessä oli kansanmurha. 

Euroopan parlamentti hyväksyi lokakuussa 2008 päätöslauselman, jossa se totesi holodomorin järkyttäväksi rikokseksi Ukrainan kansaa ja ihmisyyttä vastaan. 

Neuvostoliitossa koko nälänhädästä vaiettiin perestroikaan, eli lähes 1990-luvulle, saakka. 

98-vuotias sotaveteraani Hannes Tuovinen lähettää terveiset ukrainalaisille:"Maahantunkeutuja on aina ryöväri" 4:01
Katso myös: 98-vuotias sotaveteraani Hannes Tuovinen lähettää terveiset ukrainalaisille puolustajille ja suomalaisille nuorille.

Saksa liittymässä kansanmurhan kannalle

Saksassa ulkoministeri Annalena Baerbock sanoi tänään perjantaina 25. marraskuuta pitävänsä tervetulleena maan parlamentin ponnisteluja julistaa holodomor kansanmurhaksi.

– Hän on erittäin tyytyväinen siihen, että parlamentissa on paljon tukea tälle, Baerbockin tiedottaja kertoi toimittajille.

Saksalaismedian mukaan asiaa käsitellään Saksan liittopäivillä ensi viikolla. 

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba tviittasi olevansa kiitollinen Saksalle sen toimista.

Paavi vertasi Venäjän hyökkäyssotaa holodomoriin

Aiemmin tällä viikolla Paavi Franciscus vertasi Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa holodomoriin. Asiasta kertoi muun muassa uutistoimisto Reuters.

Viikoittaisessa yleisessä audienssissaan paavi pyysi yleisöä rukoilemaan Ukrainan kansan puolesta ja kutsui ihmisiä liittymään huomenna lauantaina 26. marraskuuta muistamaan "hirvittävää holodomorin kansanmurhaa".

– Rukoilkaamme tämän kansanmurhan uhrien puolesta ja rukoilkaamme kaikkien ukrainalaisten, lasten, naisten ja vanhusten puolesta, jotka kärsivät marttyyrikuoleman, paavi sanoi.

Ukrainassa muistetaan lauantaina holodomorin uhreja. 

Lue myös:

    Uusimmat