Mainos

Tuomas remontoi 30-luvun hirsitaloa 10 vuotta – nyt unelmakoti pitää purkaa uuden tien alta

Lahtelainen Tuomas Hietala osti itselleen 12 vuotta sitten 1930-luvun lopulla valmistuneen pystyhirsirunkoisen talon Launeen kaupunginosasta Sokeritopan rinteestä. Hän on remontoinut taloaan sen vanhaa henkeä kunnioittaen kymmenen vuoden ajan. Nyt pittoreski vaaleansininen rakennus on kuitenkin joutumassa puretuksi.

– Olen remontoinut sitä vanhaa kunnioittaen. Kaikki vanha, mitä on ollut mahdollista säilyttää, on säilytetty, Hietala kertoo.

Vanhassa hirsitalossa on kolme asuntoa ja neliöitä yhteensä 324. Tulisijoja löytyy kaikkiaan yhdeksän. Talo on valmistunut vuosien 1937-39 välillä.

Lähelle rakennettava Lahden kehätien ja Uudenmaankadun liittymä jättää alleen seudun taloja. Sokeritopan rinteeltä on Etelä-Suomen Sanomien mukaan jo purettu yksi rintamamiestalo, ja rakennustyöt uhkaavat kahta muuta taloa.

Kaupunki päätti lunastaa Hietalan kiinteistön markkinahintaan, mutta tontin on oltava tyhjä, joten rakennus täytyy purkaa ja tontti siistiä.

Melumääräykset vaativat purkamista

Talot eivät jää itse liittymän alle, vaan kuuluvat melualueeseen, jossa melutaso nousee valtioneuvoston määräämän 55 desibelin raja-arvon yläpuolelle. Kaupunki haluaa Hietalan kiinteistön taloineen liikennemelun vihersuoja-alueeksi.

Hietala oli pitkään siinä ymmärryksessä, että taloa ei tarvitsisi purkaa tiesuunnitelmien tieltä. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat viime syksynä, kun tielinjausta nostettiin kaksi metriä ylöspäin pohjaveden takia. Kahden metrin nosto tekee melusuojauksen rakentamisen vaikeaksi.

– Kaikki oli alun perin piirretty siten, että sisääntulo tontille olisi ollut vähän toisesta paikasta, ja talo saisi jäädä.

Hietalaa itseään melutason nousu ei häiritsisi, mutta hän ymmärtää, että tontilta täytyy nyt lähteä.

– Kaupungissa on aina ääntä, mutta nyt on tilanne mennyt tähän. Eihän tämä hyvältä tunnu, mutta asioiden mukaan vain on mentävä, Hietala sanoo.

Hietala aikoo ottaa talon mukaansa

Hietala ei halunnut riitauttaa päätöstä, vaan myi talonsa kiinteistön kaupungille. Hän ei kuitenkaan aio purkaa taloa, vaan siirtää talosta niin paljon kuin mahdollista mukanaan tontilta lähtiessään.

Siirtosuunnitelmat ovat kuitenkin vasta kartoitusasteella. Varmaa on kuitenkin, että siirto ei ole helppo. Tulisijojen osalta se on Hietalan arvion mukaan todennäköisesti mahdoton.

– Vaihtoehdot ovat selvittelyssä, mitä siinä pystyy tekemään. Aikataulu ja muuttopaikka täsmentyvät myöhemmin.

Hietalan mielestä Lahdessa ei kunnioita vanhaa tarpeeksi.

– Mielipiteeni on se, että Lahdessa kaikki vanha tunnutaan haluavan jotenkin pois.

Tapauksesta kertoi ensin Etelä-Suomen Sanomat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.