Asiantuntijoilta selkeä listaus: Näistä merkeistä tiedät, että saatat tapailla psykopaattia

Koronarajoitusten helpotettua moni on alkanut jälleen tapailla uusia ihmisiä. Alkuhuuman jälkeen kumppanista alkaa kuitenkin tulla esiin piirteitä, jotka saavat perääntymään ja pohtimaan: Tapailenko psykopaattia – aivan kuten elokuvissa?

New Yorkissa sijaitsevan Tribeca Therapy -vastaanotossa työskentelevän terapeutin, Kelly Scottin, mukaan psykopaatti sanana ei välttämättä kuvasta psykopaattiseksi miellettyä ihmistä oikealla tavalla. 

– Ihmiset käyttävät puhekielessä sanaa psykopaatti henkilöstä, jonka käyttäytyminen on ristiriidassa sosiaalisten normien sekä tavanomaiseksi koetun moraalikäsityksen kanssa. Kliinisesti ajateltuna sana psykopaatti ei tarkoita mitään, Scott sanoo. 

Scottin mukaan psykopaatiksi mielletty henkilö saattaa kärsiä epäsosiaalisesta persoonallisuushäiriöstä (ASPD, joka tulee sanoista Antisocial personality disorder). Mayon klinikan mukaan tällaisesta mielenterveyshäiriöstä kärsivä henkilö ei välttämättä tunnista tai ymmärrä toisen tunteita. 

Hän voi kuitenkin olla älykäs ja erittäin äärimmäinen persoona, jonka tunneälyn vajavaisuus näkyy pidemmässä juoksussa myös ulospäin.

Näistä merkeistä tiedät tapailevasi psykopaattia

1. Hän oli aluksi erittäin karismaattinen ja puoleensavetävä

Jokainen meistä haluaa näyttää kumppanilleen parhaan puolen itsestään, mutta joskus charmanttius voi olla jopa liian silmiinpistävää – ainakin suhteen ulkopuoliselle henkilölle. 

– Yksi tunnusmerkki ASPD:ssa on se, että ihminen ei tiedä olevansa tekemisissä jonkun todella vaarallisen kanssa. He ovat viehättäviä, kohteliaita ja vaikuttavat huomaavaisilta, Scott kuvailee. 

2. Koet olevasi hänen kanssaan liiankin samanlainen

Tuntuuko sinusta, että tapailukumppanisi on kenties jopa liian samanlainen kuin sinä? 

Psykopaatit ja rakkaus -kirjan kirjoittanut Adelyn Birchin mukaan epäsosiaalisen persoonallisuushäiriön omaavilla henkilöillä on taipumus kopioida kumppaninsa käytöstä ja mielipiteitä saadakseen kumppanin puolelleen. 

– Psykopaatit kykenevät peilaamaan sinuun täydellisesti: Hän saa selville tarpeesi, toiveesi ja he tuntuvat olevan täydellisiä juuri sinulle., Brich kirjoittaa kirjassaan.

3. Hänellä ei tunnu olevan juurikaan – jos ollenkaan – omia ystäviä

Koska psykopaatit eivät ole tunneälyltään niin ansioituneita kuin muut, heidän on vaikeaa luoda aitoja ihmis- ja kaverisuhteita. He eivät välttämättä edes tarvitse ystäviä, sillä he tulevat toimeen omillaankin.

Ja vaikka psykopaatti onnistuisikin luomaan näennäisen kaverisuhteen, hän hylkää kaverin sen jälkeen, kun hän ei enää hyödy tästä. 

– Koska he ovat niin itsekeskeisiä, he eivät tule toimeen muiden ihmisten kanssa. Heillä on ongelma ylläpitää terveitä ihmissuhteita. He eivät halua ottaa kontaktia kollegoihin, minkä vuoksi pyrkivät yleensä auktoriteettiasemaan, toteaa psykologi Melissa Burkey Psychology Today -julkaisussa. 

4. Empatiaa ei heru

Vaikka psykopaatit mielletään toisinaan etenkin valtamedioissa aggressiivisina ja väkivaltaisina ihmisinä, fyysisyyden sijaan psykopaattien salainen ase on pikemminkin henkisellä puolella. On tavanomaista, että psykopaateilta puuttuu kyky empaattisuuteen. 

– Sinun ei tarvitse tappaa ketään saadaksesi diagnoosin. Voit tehdä sen henkisellä tasolla, Scott toteaa. 

5. Hän on muille ilkeä katumatta tekojaan

Jos tapailukumppanisi vaikuttaa olevan ilkeä muille kepein mielin, hänellä saattaa olla epäsosiaalinen persoonallisuushäiriö. 

Mayon klinikan mukaan tällaiset ihmiset voivat surutta hyväksikäyttää toisia taloudellisesti, emotionaalisesti – jopa fyysisesti – eikä teot tunnu psykopaatista miltään. 

6. Hän tekee asioita, joista hän itse hyötyy

Koska psykopaateilla ei ole empatiaa tai he eivät pahemmin kadu tekojaan, he voivat hyväksikäyttää myös sukulaisiaan oman etunsa vuoksi – onhan APDS-ihmiselle oma etu tärkein. 

Mayon klinikan mukaan psykopaatit ovat valmiita menemään pitkälle oman etunsa vuoksi: he manipuloivat, pelottelevat, kiristävät, valehtelevat ja varastavat – jopa vahingoittavat läheisiään. On yleistä, että psykopaatti käyttää hurmaavaa luonnettaan apuvälineenä hyötyäkseen muista, esimerkiksi tapailukumppaniaan. 

Saija vastaa työkseen perheväkivaltaa kokevien auttavaan puhelimeen 2:10
Saija vastaa työkseen perheväkivaltaa kokevien auttavaan puhelimeen – tällaisia puhelut ovat

7. Hän jää kiinni jatkuvista valheista

Psykopaatit ovat mestarivalehtelijoita: valkoisten valheiden suoranainen viljely on suorastaan arkipäivää. 

Mikäli tapailukumppanisi jää kiinni jatkuvasta valehtelusta tai epäloogisista tarinoistaan, kenties on syytä ottaa takapakkia. 

8. Hänellä on toistuvasti ongelmia viranomaisten kanssa

Terapeutti Scottin mukaan ASPD:n omaava henkilö saattaa helposti ajautua rikosten tielle, sillä he eivät osaa katua tekojaan. Mayon klinikan mukaan psykopaateilla voi olla toistuvasti ongelmia lainvalvojien kanssa ja lain noudattamisessa.

He saattavat ylimielisesti ajatella olevansa lain yläpuolella. Myös impulsiivisuus, levottomuus ja tarpeeton riskinotto voivat olla luonteenpiirteitä, jotka ajavat rikollisuuden pariin. 

9. Hänestä kuoriutuu vastuuton huithapeli 

ASPD:n omaava henkilö voi muuttua hurmurivaiheen jälkeen vastuuttomaksi, mikä näkyy esimerkiksi siten, ettei hän hoida arkisia velvollisuuksiaan, kuten laskujen ja vuokran maksamista tai työvelvollisuuksiaan. 

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat