"Tuntui kuin maailmani olisi romahtanut" – NHL-varauksen ura päättyi KooKoo-puolustajan taklaukseen, pyrkii nyt huipulle uudessa lajissa

Entinen SM-liiga-kiekkoilija Roy Radke rakentaa uutta uraa golfin parissa. SaiPassa kahdella kaudella pelannut Radke joutui lopettamaan jääkiekkouransa kärsittyään päävamman SM-liiga-kauden 2018–2019 avausottelussa.

Kiekkouransa jälkeen Radke on suunnannut yliopistomaailmaan. Radke opiskelee rahoitusta Bradleyn yliopistossa Yhdysvalloissa ja kuuluu opinahjon golfjoukkueeseen.

Radke oli lapsudessaan pelannut golfia kuusivuotiaasta lähtien, mutta valitsi 12-vuotiaana jääkiekon.  Kipinä golfiin syttyi uudelleen pian jääkiekkouran päätyttyä.

Radke kertoo tasonsa nousseen nopeasti ja haluavansa nähdä, kuinka hyväksi voi vielä kehittyä.

– Olin pelannut golfia nuorempana. Kun olin isäni apuna remontoimassa hänen Arizonasta ostamaansa taloa, aloin pelaamaan joka päivä. Tasoitukseni putosi kymmenestä 1,3:een kolmessa kuukaudessa, Radke kertoo Illinoisissa ilmestyvälle Pekin Daily Timesille.

– Tiesin, että siitä voisi tulla jotain. Rakastan kilpailuita, se täyttää kilpailullista tyhjiötä, jonka jääkiekko oli aiemmin täyttänyt.

Radken uudesta urasta golfarina kertoi ensimmäisenä Etelä-Saimaa.

NHL-varaus saapuu SM-liigaan

Roy Radke saapui Suomeen kesällä 2017 kovan maalintekijän maineessa. Yhdysvaltalainen solmi sopimuksen SaiPan kanssa.

Odotuksille oli myös jonkin verran katetta. Kahdella edellisille kaudella juniorisarja OHL:ssä Radke oli heiluttanut verkkoa 19 ja 26 kertaa. Myös NHL-seura Chicago Blackhawks oli vakuuttunut. Se oli varannut Radken kuudennella kierroksella vuonna 2015.

SM-liigassa totuus iski silmille lopulta nopeasti. Sopeutuminen aikuisten ammattilaissarjaan ei käynyt käden käänteessä, tulosta ei syntynyt toivotusti. Silti koeaika poiki jatkoa kauden loppuun saakka.

Ensimmäisen kauden 46 ottelussa Radke osui seitsemän kertaa ja syötti viisi maalia. Tehotilasto jäi 15 astetta pakkaselle.

Päävalmentaja Tero Lehterä näki kuitenkin Radken potentiaalin. Yhdysvaltaiselle sorvattiin jatkosopimus. Edellytyksenä oli, että Radke harjoittelisi kesän Suomessa.

— Optikolla pitää käydä, jos ei näe sitä potentiaalia, mutta on paljon kehityskohteita, Lehterä sanoi tuolloin Etelä-Saimaan mukaan.

— Yritämme saada sellaisen ketjureaktion, että saataisiin edes osa potentiaalista ulos. Jos sen saamme, voimme saada valtavan hienon tavarajunan, jossa on jarrut ja se kääntyy vasemmalle ja oikealle.

Ura loppui kuin seinään

Uusi kausi alkoi odotetulla kaakon derbyllä. Vierasottelu KooKoota vastaan jäi Radken jääkiekkouran viimeiseksi.

Kolmannessa erässä KooKoo-puolustaja Martin Bergerin taklaus osui päänseudulle. Tilanteesta ei kuitenkaan tuomittu rangaistusta pelin aikana eikä sen jälkeen.

Peli oli ohi. Uran viimeisen ottelun saldoksi jäi syöttöpiste Emil Oksasen iskemään kavennusmaaliin. SaiPa juhli lopulta voittoa voittolaukauskilpailussa.

Myös ura oli ohi. Radke kertoo saaneensa aivotärähdyksen, eikä saanut enää lupaa pelata.

– Tuntui kuin maailmani olisi romahtanut. Ajauduin todella erikoiseen tilanteeseen, jossa jouduin suunnittelemaan koko elämäni uudelleen, Radke sanoo Bradleyn Yliopiston The Bradley Scout -lehdessä. 

Yliopisto-opiskelijaksi

Uransa päätyttyä Radke pääsi opiskelemaan Arizona State yliopistoon. Paikkaa golfjoukkueessa ei kuitenkaan auennut, joukkueen valmentaja edes vastannut Radken yhteydenottoihin. 

Radken golfvalmentaja lähetti videon miehen lyönnistä Bradley yliopiston joukkueen valmentajalle Jeff Rochelle, joka tarjosi Radkelle paikkaa joukkueessa.

– Hän on ollut ammattilaisurheilija ja hän hän tietää haluavansa pelata korkeimmalla mahdollisella tasolla. Hän auttaa muite joukkueessamme ymmärtämään, mitä se vaatii, Roche sanoo.

Radke sanoo, ettei voisi olla tyytyväisempi nykyiseen tilanteeseensa. Osana joukkuetta oleminen maistuu hyvältä. Kiekkokaukaloissa opittu työmoraali auttaa eteenpäin myös golfin parissa.

– Se sopii minulle, olen innoissani mukana tässä joukkueessa.

Ainoastaan koronavirustilanne on hieman hidastanut menoa, kun yliopistosarjan syyskausi perutiin.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja