Tunnistatko itsetuhoisen? Tarkkaile näitä hälyttäviä merkkejä!

Itsemurhat koskettavat myös iäkkäitä. Millaisissa tilanteissa hälytyskellojen tulisi soida, ja kuinka itsemurhaa hautovaa omaista voi auttaa?

Suomen Mielenterveysseuran projektipäällikkö Maria Viljanen kertoo, että itsemurhat eivät ole pelkästään nuorempien ongelma. Hänen mukaansa iäkkään ihmisen itsemurhan taustalla on usein vakava sairaus, kipu tai puolison kuolema, mutta syy voi piillä myös mielenterveysongelmissa, masennuksessa tai pitkäkestoisessa unettomuudessa.

Myös alkoholin käyttäminen voi lisätä yksinäisyyttä ja eristäytyneisyyttä.

Hälytyskellot soimaan

Viljasen mukaan hälytyskellojen tulisi soida, mikäli omaisen käytös muuttuu dramaattisesti. Muutos voi olla esimerkiksi masentuneisuutta, ahdistuneisuutta tai unettomuutta.

Itsemurhaan viittailevat puheet pitäisi Viljasen mukaan ottaa vanhusten kohdalla erityisen vakavasti. Hänen mukaansa vanhukset eivät puhu aikeistaan samaan tapaan kuin nuoremmat. Nuorempien puheet toimivat usein hätähuutona, mutta näin ei ole vanhuksilla, Viljanen kertoo.

– Vanhus saattaa kyllä sanoa ”tästähän jo joutaisi pois”, tarkoittamatta kuitenkaan itsemurha-aikeita. Kannattaa kuitenkin kysyä ja varmistaa, mitä hän sanomallaan tarkoittaa,Viljanen neuvoo.

Hän pyytää tukemaan erityisen paljon leskeksi jäänyttä miestä, sillä miehille puolison kuolema voi osoittautua ylitsepääsemättömäksi.

– Miehet eivät juuri puhu tai varottele etukäteen, heillä on valitettavan usein tapana toimia, kertoo Viljanen.

Miten auttaa itsetuhoista?

Viljasen mukaan omaisen on tärkeintä puhua itsemurhavaarassa olevan läheisen kanssa ja keskustella asiasta. Omaisen voi olla helpointa aloittaa auttaminen ottamalla yhteyttä lääkäriin tai sosiaaliterveydenhuollon ammattilaiseen. Viljanen vinkkaa, että myös mielenterveystyön ammattilaisiin voi olla yhteydessä.

Auttaa voi jo pienillä asioilla, kuten olemalla läsnä.

– Toisen ihmisen kohtaaminen lievittää ahdistusta, Viljanen muistuttaa.

Ikäryhmästä riippumatta kaikki tarvitsevat yhteisöllisyyttä ja sosiaalisia suhteita. Kynnyksen lähteä mukaan erilaisten järjestöjen toimintaan tulisi olla mahdollisimman matala.

– Toisinaan toimintaan mukaan lähteminen onnistuu vain, jos joku toimii saattajana, Viljanen toteaa.

Studio55.fi/ Erja Haverinen

Kuvat: Colourbox.com

Juttu on uusinta lokakuulta 2012.

 

Lue myös:

    Uusimmat