Tunnista väsynyt koululainen

Koululainen tarvitsee säännölliset ja kiireettömät nukkumaanmenorutiinit. Jos lapsi on nukkunut tarpeeksi, hän herää virkeänä ja hyväntuulisena. Ärtynyt ja äkkipikainen lapsi saa liian vähän unta.

Säännöllinen päivärytmi on yksi tärkeimmistä asioista, joita vanhempi lapsilleen opettaa. Se luo myös perustan hyvälle nukkumiselle. 

Lapsi ei itse pysty arvioimaan riittävää unen määrää, joten vanhemman tehtävä on huolehtia siitä, että koululainen nukkuu tarpeeksi, muistuttaa Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

Koululainen tarvitsee yleensä noin kymmenen tunnin unet. Lapsi on nukkunut tarpeeksi, kun hän herää virkeänä ja hyväntuulisena. Hyvin nukkunut lapsi on virkeä vielä iltapäivälläkin, muistuttaa MLL.

Liian vähäisen unen vaikutukset:

Väsyneenä on vaikeampi oppia. Muistikaan ei tahdo kulkea kun takana on monta vähäunista yötä. 

Väsynyt lapsi on ärtynyt, ylivilkas ja rauhaton. Tällä tavalla käyttäytyvä lapsi saa helposti osakseen arvostelua, joka heikentää lapsen itsetuntoa.

Väsyneen lapsen on myös vaikea keskittyä tekemisiinsä, hänen päättelykykynsä on heikompi ja hän tukeutuu ennalta tuttuihin ratkaisuihin luovuuden sijasta.

Univaje saattaa aiheuttaa lapselle päänsärkyä ja huimausta. Univaje heikentää vastustuskykyä ja lisää tapaturmariskiä. 

Lue myös:

    Uusimmat