Laatulehti Der Spiegelin palkittu tähtitoimittaja keksi traagisia tarinoita omasta päästään – kirjoitti myös omituisen reportaasin Suomesta

Laadukkaasta journalismistaan tunnettu saksalainen Der Spiegel -lehti on keskellä kohua. Lehti itse uutisoi tänään oman toimittajansa Claas Relotiusin väärentäneen juttuja ja keksineen niihin henkilöitä ja tapahtumia tyhjästä.

33-vuotias Relotius on lehden mukaan myöntänyt johtaneensa lukijoita harhaan 14 Der Spiegelissä julkaistussa jutussa. Spiegelin mukaan väärennöksiä saattaa mahdollisesti olla enemmänkin. Lehti on julkaissut Relotiusilta noin 60 juttua.

Spiegelin mukaan Relotius on lisännyt juttuihinsa esimerkiksi täysin keksittyjä sitaatteja henkilöiltä, joita ei ole koskaan tavannut.

Kollega käräytti sepittäjätoimittajan

Relotius on useaan otteeseen arvostetuilla journalistipalkinnoilla palkittu toimittaja, joka on käsitellyt jutuissaan monia koskettavia tarinoita. Esimerkiksi kahdesta Isisin sieppaamasta veljeksestä ja Guantanamon vangista kertovat laajat jutut ovat Spiegelin mukaan sepitettyjä.

Naista, joka kiertää Yhdysvalloissa kuolemantuomioiden toimeenpanoja ja josta Relotius kirjoitti jutun, ei mitä ilmeisimmin ole olemassakaan.

Relotiusin toiminta tuli ilmi, kun toimittajakollega Juan Morenon epäilykset nousivat yhteisen juttuhankkeen aikana.

Der Spiegel on käynnistänyt tapauksesta laajamittaisen selvityksen. Tapaus on lehden mukaan pohjanoteeraus Spiegelin 70-vuotisessa historiassa.

Väärennetty juttu myös Suomen Lahdesta

Juttuväärennöksiä on Spiegelin mukaan mahdollisesti myös muissa lehdissä, joihin pitkään freelancerina työskennellyt Relotius on kirjoittanut. Helsingin Sanomat on uutisoinut Neue Zürcher Zeitung -lehden Folio-liitteen erikoisesta reportaasista Suomesta, lahtelaisesta kampaamosta. 

Alkuperäisessä jutussa kerrottiin Hannu Sundellin kampaamosta Lahdessa. Tekstissä haastatellusta puhuttiin kuitenkin jatkuvasti naisena. Myöhemmin jutun verkkoversioon kampaajan nimeksi korjattiinkin Hanna Sundell.

Tosiasiassa Hannu Sundell -nimisen miehen kampaamo on toiminut Lahden sijaan Helsingissä.

Jutussa myös esimerkiksi kerrottiin helsinkiläisten osoittavan mieltään asuntovuokrien nousua vastaan. Haastatellun kampaajan mukaan perussuomalaiset syyttävät korkeista vuokrista venäläisiä ja baltialaisia maahanmuuttajia.

Tapauksen useat oudot yksityiskohdat tulivat ilmi lukijapalautteen myötä. Lehti päätti jutun myötä yhteistyönsä Relotiusin kanssa. Liiteen päätoimittaja Daniel Weber kommentoi tänään HS:lle, että juttu on ilmiselvä väärennös.

Lue myös:

    Uusimmat