Michael Schumacherille maksettiin jättikorvaukset – tämä häpeilemätön vedätys kävi kalliiksi

Saksalainen sanoma- ja aikakauslehtikustantaja Funke Mediengruppe maksoi tuntuvat korvaukset F1-mestari Michael Schumacherille. Asiasta uutisoi saksalainen Übermedien-sivusto.

Viikoittain ilmestyvä naistenlehti Die Aktuelle antoi 15. huhtikuuta 2023 julkaistun numeronsa kannessa ymmärtää, että se olisi saanut ensimmäisenä mediana haastattelun vuonna 2013 vakavaan lasketteluonnettomuuteen joutuneelta Schumacherilta. Schumacheria ei ole nähty onnettomuutensa jälkeen julkisuudessa kertaakaan, ja hänen tilastaan on ylipäätään kuultu hyvin vähän – sekin muiden kuin hänen tai hänen perheensä kertomana.

Die Aktuellen kannessa oli reilu vuosi sitten kuva leveästi hymyilevästä Schumacherista ja tämän lisäksi muutama erillinen tekstinosto.

Maailmansensaatio!

Michael Schumacher

Ensimmäinen haastattelu!

Todellisuudessa Schumacher ei tuolloinkaan ollut puhunut yhtään mitään. Die Aktuellen sisäsivuilta löytynyt "haastattelu" oli tehty esittämällä kysymykset tekoälylle. Übermedienin uutista siteeraava Der Spiegel kertoo, että tämä paljastettiin lukijalle vasta haastattelun loppupäässä.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Schumacherin perhe kertoi välittömästi ryhtyvänsä oikeustoimiin. Lehden kustantaja esitti välittömästi anteeksipyynnön "mauttomasta ja harhaanjohtavasta artikkelista". Vastaava päätoimittaja sai potkut.

Saksan median itsesääntelyelin Deutscher Presserat katsoi Die Aktuellen rikkoneen vakavasti alan eettiseen koodistoon kirjattua todenmukaisuusvaatimusta, ja lehti sai nuhteet toiminnastaan. Perusteina mainittiin, että "lukijoiden vakava harhaanjohtaminen todennäköisesti vahingoittaa lehdistön uskottavuutta". Lisäksi Schumacherin ihmisarvoa katsottiin loukatun.

Die Aktuellen entisen vastaavan päätoimittajan Ann Hoffmannin potkut ovat olleet käsiteltävänä müncheniläisessä työtuomioistuimessa, ja tätä käsittelyä koskevasta päätöksestä käy ilmi, että Funke maksoi Schumacherille 200 000 euron korvaukset. Übermedien on saanut tämän päätöksen käsiinsä.

Hoffmannin potkut todettiin perusteettomiksi. Funke on valittanut päätöksestä, ja asian käsittely on yhä kesken.

Lue myös:

    Uusimmat