Tunnettu makkaratehtailija tuomittiin 7 650 euron sakkoihin – Käräjäoikeus: Veijo Votkinin yritys oli ostanut Virosta luvatonta karhunlihaa

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Veijo Votkinin 7650 euron sakkorangaistukseen luonnonsuojelurikkomuksesta.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan Lihatukku Veijo Votkinille oli hankittu vuonna 2016 virolaiselta lihatukulta 99,55 kiloa karhunlihaa. Karhunlihaerä oli tuotu Votkinin yritykselle, vaikka sen myyjällä ei ollut Suomessa lihan myyntiin tai hankintaan oikeuttavaa, viranomaisen myöntämää EU-todistusta.

Votkinin syyllisyyden kannalta oli käräjäoikeuden mukaan ratkaisevaa se, että lihan ostaminen ja hankinta oli tapahtunut ennen, kun lihaerällä on ollut maahantuontia varten vaadittava CITES-säännösten edellyttämä EU-todistus. 

Käräjäoikeuden mukaan Votkin on kiistänyt syyllistyneensä luonnonsuojelurikkomukseen. 

Votkin myönsi yrityksensä hankkineen karhunlihan virolaiselta yhtiöltä, sillä Votkin oli antanut yleisen määräyksen hankkia karhunlihaa jo vuonna 2008. Votkin ei itse ollut henkilö, joka osti kyseessä olevan lihaerän. 

Tarvittavien lupien puuttuminen oli huomattu lihan saapuessa, ja karhunlihaerä oli asetettu yrityksen itsensä toimesta myyntikieltoon.

Rangaistus 30 päiväsakkoa

Votkinin rangaistus on 30 päiväsakkoa, mikä tekee hänen tuloillaan yhteensä 7 650 euroa. Lisäksi hänet on velvoitettu korvaamaan todistajana kuullulle henkilölle taloudellisesta menetyksestä 1 500 euroa.

Yli 50 vuotta alalla työskennellyt Veijo Votkin toimi Lihatukku Veijo Votkin Oy:n hallituksen puheenjohtajana ja yrittäjänä. Yrityksen liikevaihto oli syytteen tapahtumien aikaan noin 20 miljoonaa euroa vuodessa.

Tuomiosta käy myös ilmi, että viimeisen kymmenen vuoden ajan suurimmat yhtiön ostot ja päivän bisnekset on hoitanut Votkinin poika, eikä Votkin itse ollut tehnyt ostoja tai myyntejä pitkään aikaan.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja