Dopingaineita tullattiin vitamiineina Ahvenanmaalla: Ålands Post tuomittu maksamaan 1,5 miljoonaa euroa – "Rikokset aiheuttivat mahdollisen terveysvaaran"

Turun hovioikeus on tuominnut kaksi Ålands Postin vastuutehtävissä työskennellyttä ihmistä ehdolliseen vankeuteen muun muassa törkeästä dopingrikoksesta. Neljän muun syytteet hylättiin, joukossa yhtiön toimitusjohtaja ja talousjohtaja.

Ahvenanmaan käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt kaikkien kuuden syytetyn syytteet, mutta oli määrännyt yhtiön maksamaan 100 000 euron yhteisösakon sekä menettämään valtiolle rikoshyötynä yli 1,4 miljoonaa euroa, joka koostui muun muassa vältetyistä lupamaksuista. Hovi piti rikoshyödyn ennallaan, mutta alensi yhteisösakon 70 000 euroon.

Hovioikeuden mukaan yrityksen toiminnassa tehdyt rikokset aiheuttivat mahdollisen terveysvaaran suurelle määrälle ihmisiä. Kyse oli tapauksesta, jossa ulkomaalainen yritys osti kolmannesta maasta muun muassa lääkkeiksi, dopingaineiksi ja ravintolisiksi luokiteltuja tuotteita. Yrityksellä oli sopimus Ahvenanmaan postin kanssa tuotteiden vastaanottamisesta, varastoinnista ja edelleen lähettämisestä kuluttajille EU:n alueella.

Postissa tuotteet tullattiin väärin, muun muassa vitamiineiksi. Näin ollen niiden maahantuontia ei kontrolloitu eikä niistä maksettu asiaankuuluvia tullimaksuja ja veroja.

Hovi: Tullaajia ohjeistettiin toimimaan väärin

Kaksikko sai tuomion salakuljetuksesta, törkeästä veropetoksesta ja törkeästä dopingrikoksesta. Rikosten tekoajat vaihtelivat vuoden 2015 lopulta kevääseen 2017. He kiistivät syytteet.

Ålands Postin johtoryhmässä ollut mies sai 1,5 vuoden ehdollisen tuomion. Hän allekirjoitti sopimuksen ulkomaalaisen yrityksen kanssa Ålands Postin puolesta.

Hovioikeuden mukaan mies tiesi tuotteiden luokituksista ja siitä, että yritys ei tehnyt niistä vaadittavia ilmoituksia. Oikeuden mukaan asiassa saatu näyttö viittasi myös vahvasti siihen, että tullaajat olivat saaneet ohjeet väärien viivakoodien käyttöön miehen johtamalta liiketoiminta-alueelta.

Toimialajohtajana ja tullaajien lähimpänä esihenkilönä työskennellyt nainen sai vuoden ehdollisen tuomion. Hovioikeuden mukaan hänen täytyi esihenkilötehtävässään tietää väärien viivakoodien käyttämisestä ja olla hyväksynyt se.

Lue myös:

    Uusimmat