Mainos

Tunnetko olevasi "kuin yksinhuoltaja" kumppanisi ollessa poissa? Tämä kirjoitus muuttaa mielesi

Sa'iyda Shabazz on ollut yksinhuoltaja nelivuotiaalle lapselleen siitä asti, kun tämä oli viisi kuukautta vanha. Hän huomauttaa, ettei kumppanin omaavien ihmisten tulisi koskaan kutsua itseään "sinkkuvanhemmiksi".

Sa'iyda Shabazz luki netistä tosi-tv-tähti Kristin Cavallarin haastattelun. Haastattelussa Cavallari sanoo, että tuntee olevansa "kuin yksinhuoltaja", kun hänen jalkapalloa työkseen pelaava miehensä on harjoitusleirillä.

– Yksinhuoltajaäidit kaikkialla pyörittelivät silmiään, Shabazz toteaa lukemastaan Scary Mommy -sivustolla.

Shabazz itse on yksinhuoltaja. Hän ei suuttunut Cavallarin kommentista, vaan siitä, että kyseistä ilmaisua käyttävät jatkuvasti monet muutkin parisuhteessa elävät äidit.

– Hei äidit, joilla on kumppani, arvatkaa mitä? Te ette ole yksinhuoltajaäitejä, ja jos voisitte lakata vertaamasta itseänne meihin, se olisi upeaa. Kun kumppanisi lähtee pois viikonlopuksi, tai hän on liikematkalla tai työskentelee ekstramyöhään koko viikon ajan, se ei tarkoita, että saat romantisoida meidän kamppailujamme. Et vieläkään ymmärrä, millaista on olla lapsesi tarpeiden ainoa täyttäjä joka päivän jokainen tunti.

Shabazz on ollut yksinhuoltaja nelivuotiaalle lapselleen siitä asti, kun tämä oli viisi kuukautta vanha. Ennen yksinhuoltajuuttaan hän kuitenkin sortui samaan virheeseen kuin muut äidit: hän oletti "tuntevansa olonsa yksinhuoltajaksi", koska lapsen isä teki pitkää päivää töissä.

– Minua odotti karu herätys. Koska nyt olen yksinhuoltaja, ja haluaisin palata ajassa takaisin sanomaan itselleni, että pidä hitto vie suusi kiinni, Shabazz kuvaa.

– Kun olet yksinhuoltaja, olet vastuussa kaikesta. Varmistat, että laskut maksetaan, että lapsestasi huolehditaan, että talonne on asumiskelpoinen, että jääkaappi on täynnä, että lastenhoitajasi on luotettava, että pysyt budjetissa – jok'ikinen vanhemmuuden osa-alue lepää hartioillasi. Kumppanin omaavilla äideillä, jotka sanovat tuntevansa olonsa sinkkuäideiksi, ei ole aavistustakaan, mitä tarkoittaa huolehtia näistä asioista pitkäaikaisesti.

Vaikka äiti joutuisi hoitamaan lasta yksin kumppaninsa matkan ajan, hän tietää jatkuvasti, että lomalla on päätepiste: lomansa loputtua kumppani palaa kotiin ja yksinäinen vastuu lapsesta päättyy. Samaan tapaan kumppani tuo mukanaan taloudellista ja henkistä tukea.

"Tämä on yksinhuoltajaäideille suuri huolenaihe"

Itseään haastattelussa yksinhuoltajaksi kutsuneella tv-tähdellä oli myös äiti ja lastenhoitaja tukenaan.

– Suurimmalla osalla yksinhuoltajaäideistä, siis noin 99,99 prosentilla, ei ole sitä luksusta, että he saisivat useita käsipareja avukseen koska vain haluavat, Shabazz toteaa.

Hän muistuttaa, että sinkkuäiti stressaa ajan kulumisesta; siitä, että kaikki täytyy saada hoidettua aina yksin ja varmasti ajoissa.

– Nyt, ennen kuin alatte sanoa "ei meillä ole ketään auttamassa, kun kumppani on poissa", pysäyttäkää itsenne. Edelleen, aikanne yksin on rajallista. Kumppaninne tulee takaisin paikalleen jossakin vaiheessa.

Shabazz itse on saanut lastenhoitoapua vanhemmiltaan, muttei halua rasittaa heitä liikaa.

– Tämä on yksinhuoltajaäideille suuri huolenaihe: ei saa olla taakka.

Shabazz kertoo sinkkuäitien piilottavan taakkojaan muilta ja kannattelevan sekä itseään että perhettään niin itsenäisesti kuin mahdollista.

Äidit, joilla on kumppani, eivät hänen mielstään voi tietää unettomista öistä, joina äiti huolehtii siitä, jääkö lapsi jostakin paitsi, koska hänellä ei ole isää, tai kun äiti toivoo lapsen pitävän itseään hyvänä äitinä, vaikka äiti on melko varma, että epäonnistuu täydellisesti.

"Teillä on ihminen, joka rakastaa teitä"

Shabazz kuvailee, miten moni yksinhuoltaja itkee yksin öisin, koska kukaan ei ymmärrä tai ole auttamassa. Vaikka oma lapsi on ihana, hän ei pysty kaikkeen.

– Et koskaan tunne lapsesi halaavan sinua, kun itket, ja kertovan sinulle, että "työskentelette yhdessä" selvitäksenne vaikeista ajoista, se on jotakin, mitä kolmevuotiaan ei koskaan pitäisi joutua sanomaan äidilleen, Shabazz sanoo.

– Te äidit, joilla on kumppani, tiedätte, että rakastamanne henkilö tulee takaisin. Teillä on ihminen, joka rakastaa teitä. Lapsillanne on joku, joka rakastaa heitä. Et koskaan saa säälikatseita äideiltä, joilla on kumppani.

Shabazz huomauttaa, että kumppanin palattua itsensä niin yksinäiseksi tuntenut äiti voi taas rentoutua, viettää omaa aikaa tai lähteä hetkeksi pois kotoa.

– On todennäköistä, että käännyt tuntemasi sinkkuäidin puoleen ja sanot dramaattisesti huokaisten: "En ymmärrä, miten pystyt tuohon koko ajan!" Ja se äiti vain kohauttaa olkiaan ja sanoo: "Minun on pakko. Kuka muu sen tekisi?" Joten ennen kuin menet ja julistat väliaikaista yksinhuoltajan statustasi, ajattele vastausta tähän: "Kuka muu tekisi sen?" Ei kukaan. Ja se juuri on syy sille, miksi et ole sinkkuäiti: toimit vain hetken ajan vanhempana yksin. Siinä on ero.

***

11:00

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.