Tunnelukot aiheuttavat suurimman osan elämän solmuista

Kognitiiviseen psykoterapiaan pohjaava skeematerapia pyrkii avaamaan tunnelukkoja, jotka vaikeuttavat ihmisen elämää. Hoitoon hakeudutaan erityisesti parisuhteen ongelmien vuoksi.

Oletko koskaan yrittänyt todella miettiä, mistä parisuhteesi – tai vaikka ystävyyssuhteiden – ongelmat todella kumpuavat? Skeematerapeutti, Mindfulness-kouluttaja ja Tunne lukkosi -kirjan kirjoittaja Kimmo Takasen mukaan taustalla ovat lähes aina erilaiset tunnelukot.

Kognitiiviseen psykoterapiaan perustuvan skeematerapian lähtökohtana on, että on olemassa erilaisia haitallisia skeemoja eli tunnelukkoja, joista pyritään vapautumaan.

– Tunnelukko on lapsuudessa tai nuoruudessa opittu toimintatapa, jonka avulla on tietyissä tilanteissa opittu selviämään, Takanen avaa.

Tunnelukkoja on määritelty yhteensä 18, mutta kaikki niistä lukeutuvat kolmen pääteeman alle, joita ovat välttely, antautuminen ja hyökkääminen.

Järki unohtuu, ja opittu toimintamalli astuu esiin

Tunnelukon aktivoituessa ihminen ei enää käyttäydy aikuismaisesti, vaan tavallaan vajoaa lapsen tai nuoren tasolle omassa käytöksessään. Takasen mukaan tunnelukot tuppaavat aktivoitumaan, kun yritetään selvitä ikävistä tunteista.

– Tunnetaso vaikuttaa meissä niin vahvasti, että aikuismaisuus ja äly väistyvät. Tunne ikään kuin lukitsee toimintaan, Takanen kuvailee.

Vanhempien vaikutus tunnelukkojen syntyyn on Takasen mukaan voimakas, sillä ihminen tavallisesti elää ensimmäiset 18 elinvuottaan niin kiinteästi vanhempiensa vaikutuspiirissä.

– Myös sisarukset, koulut, opettajat ja muut aikuiset saattavat vaikuttaa, mutta ensisijaisesti kyse on vanhempien vaikutuksesta. Jos potilas on esimerkiksi liian vaativa itselleen, niin sitten tarkastellaan lapsuutta. Olivatko vanhemmat itse vaativia itseään kohtaan? Olivatko he liian vaativia lapselle hänen ikätasoonsa nähden? Tällaisia reittejä pitkin me sisäistämme asioita, ja aikuisina sitten vaadimme itseltämme liikoja, Takanen summaa.

Skeematerapiassa yritetään oppia vapautumaan tunnelukon kahleista. Olemassa on myös aikuismainen toimintatapa käsitellä vaikeaa asiaa, vaikka alkuun tunnelukon aktivoituminen on niin voimakas, että näyttäisi siltä, ettei vaihtoehtoja ole.

Parisuhdeongelmat yleisimpiä syitä hakeutua skeematerapiaan

Skeematerapiaan hakeudutaan usein erilaisten parisuhdeongelmien takia, ja toinen osa ovat erilaisista ahdistuneisuushäiriöistä ja masentuneisuudesta kärsivät ihmiset.

– Erilaiset psyykkiset häiriöt kumpuavat kaikki tunnelukoista, Takanen sanoo.

Parisuhteissa erilaiset tunnelukot nousevat pintaan jo pelkästään parisuhteen asetelman takia, sillä läheinen suhde muistuttaa paljon myös lapsuuden suhdetta vanhempiin.

– Tunnelukot aktivoituvat parisuhteissa erityisesti riitatilanteissa. Tavallista on, että toinen puolisoista kokee, ettei saa tarpeeksi huomiota, yhteistä aikaa tai läheisyyttä.

Tunnelukoilla pelaaminen voi olla parisuhteessa myös julmaa, koska toisen herkät kohdat tunnetaan niin hyvin, minkä takia riitatilanteessa osataan painella oikeita nappuloita.

Tyypillinen potilasesimerkki: uhrautuva nainen

Takasen mukaan varsin tavallinen potilasesimerkki on nainen, joka on tyytymätön parisuhteeseensa.

– Puhutaan paljon, miten mies käyttäytyy. Nainen on kuitenkin itse uhrautuva, eikä tuo omia tarpeitaan esiin ja odottaa, että mies lukisi ajatuksia ja ymmärtäisi.

– Olisi tärkeää kertoa omista tarpeista. Pitkä vaillejääminen johtaa miettimään koko parisuhteen kohtaloa.

Tavallista on uhrautua töissä ja kotona ja jäädä paitsi siitä, mitä haluaa. Muutosta ei kuitenkaan edes yritetä saavuttaa, vaan muutosta vain toivotaan. Passiivisuus saattaa kehittyä turhautumiseksi ja hyökkäävyydeksi ja "sä et koskaan"-lauseiksi. Hyökkäävyys on kuitenkin huono tapa, sillä se herättää automaattisesti vastustusta.

Käsittelemättömät tunnelukot johtavat myös fyysiseen välttelyyn. Kerätään omia harrastuksia, syrjähyppyjä tai suhteita voi astua kuvioihin. Riippuvuuksilla saatetaan yrittää hoitaa omaa pahaa oloa ja turruttaa omia tarpeita.

Takasen mukaan tunnelukot johtavat lopulta siihen, että parisuhteessa ei päästä lähemmäksi toista. Omasta hyvinvoinnista olisi tärkeää ottaa vastuuta itselle. Tunnelukot estävät usein kertomasta mieltä painavista asioista, vaikka olisi todella tärkeää pystyä kertomaan, mitä oikeasti haluaa.

– Aika tavallista on, että naisen alkaessa puhua miehelle mies sanoo, ettei edes tiennyt kyseisten asioiden olevan näin tärkeitä, Takanen kuvailee.


AVA on myös Instagramissa sekä Twitterissä ! Käyttämällä twiitissäsi hashtagia #avatv viestisi voi päästä telkkariin.

Tykkää AVAsta myös Facebookissa!


AVA / Emmi Maaranen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat