Tumma suklaalevy tai kaksi espressoa - Lähes yhtä paljon kofeiinia

Tumma suklaa piristää, mutta kofeiinia välttelevien kannattaa syödä herkkua harkiten.

– Varoitus siitä, että suklaa ei sovi pienille lapsille, raskaana oleville tai kofeiiniherkille on mielestäni ihan aiheellinen. Asia ei ole kovin laajasti tiedossa, ja ihmiset saattavat syödä vahingossa tummaa suklaata, Vihreän Agentin toimitusjohtaja Markku Ahtola sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

– Kofeiinia on kaakaopavuissa luonnostaan eli sitä ei lisätä suklaaseen. Mitä enemmän kaakaopapuja on suklaassa, sitä enemmän on kofeiinia.

Yhdessä 100 gramman suklaalevyssä, jossa on kaakaota 85 prosenttia, on kofeiinia 158,9mg.

– Tässä 85 prosenttisessa suklaassa on ison kahvikupillisen tai kahden espresson verran kofeiinia. Se laskee siitä alaspäin niin, että 70 prosenttisessa on enää pienen kahvikupin tai yhden espressokupillisen verran kofeiinia. Mennessä alle 50 prosentin on kofeiinin osuus niin pieni, että sillä ei ole mitään vaikutusta. Valkosuklaassa ei ole yhtään kofeiinia, Ahtola luettelee.

”Kerrotaan kysyttäessä”

Fazerin tumman suklaan osuus levymyynnistä on jo lähes kolmannes. Tumma suklaa on löytänyt ystävänsä.

– Se näkyy ihan selkeästi myynnissä. Tällä hetkellä suosituin on suklaalevy, mikä sisältää 47 prosenttia kaakaota. Ei ihan sieltä tuhdeimmasta päästä, mutta kuitenkin selkeästi tumma suklaa ja tummempi kuin maitosuklaa, Fazerin suklaalähettiläs Liisa Eerola kertoo.

Eerolan mukaan suklaan kofeiinista ei tule juurikaan kyselyitä.

– Meillähän se ei pakkausmerkinnöissä näy, mutta tieto on saatavilla. Jos joku on tästä asiasta kiinnostunut, niin me kyllä tiedetään meidän suklaatuotteiden kofeiinipitoisuudet.

– Ihmiset ovat enemmän ja enemmän kiinnostuneita siitä, miten elintarvikkeet vaikuttavat. Kofeiinin vaikutukset ovat henkilökohtaisia, mutta totta kai se on meille tärkeää, että kuluttajat saavat tarpeellisen tiedon meidän tuotteista, ja sen takia se on meiltä saatavilla tarvittaessa, Eerola sanoo.

Toistaiseksi Fazerilla ei harkita kofeiinimerkintöjä pakkauksiin.

Evira suosittelee merkintää

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen muistuttaa, ettei lainsäädäntö velvoita merkkaamaan suklaan kofeiinipitoisuutta. Alan toimija harkitsee ja arvioi tilanteen itse.

– Kofeiiniin voi liittyä haittavaikutuksia lapsilla, raskaana olevilla ja kofeiiniherkillä. Tästä syystä Evira on antanut suosituksen, että kun tuote sisältää kofeiinia, siitä tehtäisiin varoitusmerkintä makeisiin, suklaaseen, välipalapatukoihin ja erityisesti tuotteisiin, joissa kohderyhmänä ovat lapset.

– Tumma suklaa on sellainen tuote, jota harva ajattelee, että siinä on aika korkea kofeiinipitoisuus luonnostaan. Nyt kun nämä tummat suklaat ovat tulleet markkinoille ja kuluttajat käyttävät, ja jossain määrin lapset käyttävät, niin toki on hyvä, jos niissä on merkintä luontaisesta kofeiinista, mutta tosiaan säädösten mukaan sitä ei tarvitse ilmoittaa.

Lyytikäinen kertoo, ettei elintarviketietoasetuksen mukana ole tullut tässä asiassa uutta, vaan entiset säännökset ovat voimassa.

– Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto tekee parhaillaan kofeiinista riskinarviointia ja saamme siitä lopullisen raportin huhtikuussa. Siinä yhteydessä on varmasti mahdollista, että tarkistetaan säännöspohjaa, mikäli raportti tuo uutta tietoa kofeiinista.

– Odotamme sitä nyt rauhassa ja oikeastaan on hyvin tärkeääkin, että saamme kofeiinista lisää tieteellistä tutkimusnäyttöä. 

Joulusuklaata jo elokuussa

Fazerin Vantaan suklaatehtaalla valmistuu noin 100 000 kiloa suklaata vuorokaudessa vuoden ympäri. Joulusuklaan valmistaminen aloitetaan elokuussa.

– Jouluna sitä tehdään niin paljon, että jos rekat pistettäisiin putkeen, niin se olisi yli 12 kilometriä, Fazerin suklaalähettiläs Liisa Eerola hymyilee.

Joulun suosikkituotteisiin kuuluu muutakin kuin suklaa.

– Jouluna perinteet korostuvat ja kiinnostavat. Vuodesta toiseen ne ovat Vihreät kuulat ja perinteiset joulukonvehdit.  Myös meidän hyvin perinteisen tuotteen taloussuklaan myynti nousee selvästi jouluna, koska ihmiset myös leipovat paljon.

Juttua korjattu 29.12. Arja Lyytikäinen on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri, ei Elintarviketurvallisuusviraston.

Lue myös:

    Uusimmat