Tumma suklaa piristää, mutta kofeiinia välttelevien kannattaa syödä herkkua harkiten.
– Varoitus siitä, että suklaa ei sovi pienille lapsille, raskaana oleville tai kofeiiniherkille on mielestäni ihan aiheellinen. Asia ei ole kovin laajasti tiedossa, ja ihmiset saattavat syödä vahingossa tummaa suklaata, Vihreän Agentin toimitusjohtaja Markku Ahtola sanoo MTV Uutisten haastattelussa.
– Kofeiinia on kaakaopavuissa luonnostaan eli sitä ei lisätä suklaaseen. Mitä enemmän kaakaopapuja on suklaassa, sitä enemmän on kofeiinia.
Yhdessä 100 gramman suklaalevyssä, jossa on kaakaota 85 prosenttia, on kofeiinia 158,9mg.
– Tässä 85 prosenttisessa suklaassa on ison kahvikupillisen tai kahden espresson verran kofeiinia. Se laskee siitä alaspäin niin, että 70 prosenttisessa on enää pienen kahvikupin tai yhden espressokupillisen verran kofeiinia. Mennessä alle 50 prosentin on kofeiinin osuus niin pieni, että sillä ei ole mitään vaikutusta. Valkosuklaassa ei ole yhtään kofeiinia, Ahtola luettelee.
”Kerrotaan kysyttäessä”
Fazerin tumman suklaan osuus levymyynnistä on jo lähes kolmannes. Tumma suklaa on löytänyt ystävänsä.
– Se näkyy ihan selkeästi myynnissä. Tällä hetkellä suosituin on suklaalevy, mikä sisältää 47 prosenttia kaakaota. Ei ihan sieltä tuhdeimmasta päästä, mutta kuitenkin selkeästi tumma suklaa ja tummempi kuin maitosuklaa, Fazerin suklaalähettiläs Liisa Eerola kertoo.
Eerolan mukaan suklaan kofeiinista ei tule juurikaan kyselyitä.
– Meillähän se ei pakkausmerkinnöissä näy, mutta tieto on saatavilla. Jos joku on tästä asiasta kiinnostunut, niin me kyllä tiedetään meidän suklaatuotteiden kofeiinipitoisuudet.
