Tulvaturismi aiheuttaa ongelmia ja harmia Lapissa: viranomaistoimintakin estynyt uteliaiden takia

2:03
Tulvaturismi harmittaa viranomaisia Lapissa: liikenne on vaikeutunut ja huolimaton vesiliikenne aiheuttaa vahinkoa rannoilla.

Tulvaturismi on aiheuttanut Rovaniemellä harmia viranomaisille. Liikenne on vaikeutunut asuntoalueilla ja huolimaton vesiliikenne aiheuttaa suoranaista vahinkoa rannoilla.

Luonnonilmiöt kiinnostavat aina ihmisiä ja sellaiseksi ovat nousseet myös Lapissa parhaillaan huippuaan lähestyvät suurtulvat. Rovaniemen kaupungininsinööri Olli Peuraniemen mukaan tulvaturismista on syntynyt myös pulmia.

– Toivon ja pyydän vilpittömästi kansalaisia, että ei pyöritä näillä tulva-alueilla, hän sanoo.

Uteliaiden ajelu veden uhkaamilla asuntoalueilla on vaikeuttanut tulvasuojausten rakentamista ja estänyt viranomaisten liikkumista, jopa hälytysajoneuvoliikennettä. Veneet ja vesiskootterit nostavat puolestaan aaltoja ja vaurioittavat suojauksia.

Rovaniemellä tulvaa on hoidettu kokemuksella. Sekä kaupungin että ely-keskuksen tulva-asiantuntijat ovat jäämässä eläkkeelle. Lapin ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki on asunut yli 60 vuotta tulvarannalla, joten hän tietää mistä puhuu.

– Kyllä sitä joskus on aina joku kysynyt, että oletko koskaan edes käynyt katsomassa, että miltä se näyttää, mutta siihen on ollut helppo vastata, että on sitä joku kerta tullut katsottua.

Konkari muistuttaa myös sään ääri-ilmiöiden yleistymisestä.

– Meidän pitäisi Rovaniemellä varautua kerran 100 vuodessa tapahtuvaan tulvaan ja siinä olen kyllä ihan kädetön enkä osaa neuvoa antaa.

Lue myös: 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja