Rovaniemeläiset suojaavat jo talojaan tulvilta – Sami Viiri vetää päivittäin kahluuhousut jalkaansa ja kerää pihalta tulvaveden tuomia tavaroita: "Crocseja ja erilaisia muovikippoja riittää"

Rovaniemeläisellä Samilla piinallinen tulvaongelma: Vesi työntää pihaan valtavat määrät roskaa 1:03
Katso videolta, miltä rovaniemeläisen Sami Viirin tulvivalla pihalla näyttää!

Pohjoisessa Suomessa ennätyshanget ovat muuttumassa pikkuhiljaa ennätystulviksi.

Esimerkiksi Rovaniemellä ja Kittilässä vesi on noussut jo silminnähden ja ihmiset suojaavat asumuksiaan, etteivät ne kastuisi likomäriksi.

Kittilässä jopa evakuoidaan tänään 80 ihmistä nopeasti nousevan tulvaveden tieltä, vaikka tulvahuippua odotetaan vasta viikonlopulle ja ensiviikon alkuun.

Lapin pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Markus Aarto arvioi, että tämän hetken ennusteiden mukaan tulvahuippu iskisi Kittilän alueelle sunnuntaina ja Rovaniemelle puolestaan maanantain ja tiistain aikana.

Kemi-Tornio -alueelle suurimmat vesimassat tulevat todennäköisesti ensi viikon lopulla.

– Tarkasti on hankala sanoa, koska tilanne vaihtelee niin paljon jo pelkästään aamun ja illan välillä, Aarto kertoo.

Rovaniemen keskustan tietämillä olevalla Kolpeneenpuiston ulkoilualueella ei pääse tällä hetkellä nauttimaan laavun tuomista ulkoiloista, sillä se on veden vallassa.

Vaikka vesi onkin jo noussut Rovaniemelläkin reippaasti, niin pelastustehtäviä se ei ole vielä aiheuttanut.

– Joitain pienempiä teitä on jo poikki ja vesi alkaa nousta pihoille, Aarto kertoo.

– Eiköhän niitä tehtäviä aamuun mennessä ala tulla.

Pelastuslaitos on ohjeistanut ihmisiä, kuinka he voivat suojata talonsa tulvavesiltä. MTV:lle tulleiden kuvien perusteella monet rovaniemeläiset ovatkin ottaneet ohjeista onkeensa.

Esimerkiksi Saarenkylän nuorisoseurantalon pihaan on tehty tulvasuojauksia.

Erikoisempi tulvaongelma

Rovaniemen Hirvaalla asuva Sami Viiri on törmännyt tulvien suhteen hieman erilaisempaan ongelmaan kuin monet muut.

Viiri asuu Kemijoen rannassa ja hänen kohdallaan joessa on akanvirta, joka heittää miehen piharantaan valtavan määrän erilaista roskaa.

– Puita ja perusroskaa on tullut paljon, ja yhdet portaatkin ilmestyivät ihan vasta. Crocseja ja erilaisia muovikippoja ja kuppeja riittää myös. Äsken tuli myös punainen väylämerkki, Viiri listaa tuoreimpia löydöksiään.

Katso artikkelin videolta, miltä Samin kotirannassa näyttää.

Vaikka Viiri asuukin rannassa, niin ainakin toistaiseksi hänen kotinsa ja piharakennuksensa ovat pysyneet kuivina tulvasta huolimatta.

Hänen ei ole tarvinnut suojata taloaan pressuilla tai hiekkasäkeillä vastoin kuin esimerkiksi Saarenkylän puolella on tehty.

– Kyllähän tuo vesi on tasaisesti noussut ja nousee varmasti vielä paljonkin, hän arvelee.

– Siihen on kuitenkin vielä pitkä matka, että meidän saunan portailta pääsisi hyppäämään suoraan uimaan, hän naureskelee.

– Ja toivottavasti ei pääsekään! mies lisää.

Evakuointiin varauduttu

Pelastusjohtaja Aarto kertoo, että Rovaniemen Saarenkylän terveyskeskuksessa ollaan valmistauduttu siihen, että se joudutaan evakuoimaan tulvan vuoksi.

– Sen suhteen ollaan varauduttu, että ihmiset joudutaan siirtämään sieltä pois.

– Se on tietenkin useamman päivän projekti, kun osa ihmisistä on huonossa kunnossa eli se pitää alkaa sitten hyvissä ajoin tyhjentämään, hän sanoo ja jatkaa:

– Mutta vielä vesi saa ainakin reilun metrin nousta ennen kuin niin tarvii tehdä.

Lue myös:

    Uusimmat