MTV Lapissa: Näin vapaaehtoiset suojaavat ikäihmisten koteja ennätystulvilta – "Kyllähän tämä ihmisen vetää hiljaiseksi luonnon edessä"

7:26
Katso, kuinka suuri urakka rintamamiestalon suojaaminen on.

Lapissa vesi nousee kovaa vauhtia lumien sulaessa. Uhkana ovat tulvat, joista joissain ennusteissa povataan vuosisadan pahimpia. MTV Uutiset tutustui vapaaehtoisiin, jotka auttavat suojaamaan apua tarvitsevien koteja.

Kymmenkunta keltaisiin pukeutunutta vapaaehtoista huhkii Rovaniemellä, Saarenkylässä sijaitsevan rintamamiestalon kimpussa. Vapaaehtoisen pelastuspalvelun, eli Vapepan avunauttajat suojaavat taloa muovien ja vanerilevyjen avulla.

– Muovi levitetään rakennuksen seinälle. Ja jos siinä on ikkunoita tai oviaukkoja, niin paikalle laitetaan vaneri, sanoo vapaehtoisen pelastuspalvelun maakuntatoimikunnan puheenjohtaja Reijo Köngäs.

Iäkkään rintamamiestalon omistaja ei kykene itse suojaamaan kotiaan. Helppoa se ei ole muillekaan, sillä Reijo Köngäs arvioi Vapepan vapaahtoisilla menevän noin 50 työtuntia yhden talon suojaamiseen.

Suojaukselle on tarvetta, sillä Lappiin ennustetaan pahoja tulvia ennätyslumisen talven jäljiltä. Erityisellä vaaravyöhykkeellä on Rovaniemi, ja siellä erityisesti Kemijoen varressa sijaitseva Saarenkylän asuinalue.

Nöyrän odottavainen tunnelma

Nyt suojattavan asuintalon naapurissa asuvan Marika Tiikkajan kotia ei ole vielä suojattu. Aikaa on, sillä tulvahuipun ennustetaan iskevän sunnuntain ja tiistain välillä.

– Meillä aloitetaan suojaustoimenpiteet huomenna. Hiekkakasat ja muut tarvikkeet ovat tuolla jo odottelemassa.

Miltei koko ikänsä Kemijoen varrella asunut Tiikkaja sanoo, että tunnelmat tulvan edessä ovat nöyrän odottavaiset. Hän ei muista, että näin suuria suojaustoimia olisi aiemmin tarvittu.

– Kyllähän tämä ihmisen vetää hiljaiseksi luonnon edessä. Sydäntä ja mieltä lämmittää se, että naapuriani tultiin tänne auttamaan, Tiikkaja kertoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja