Videokuva näyttää, kuinka Kemijoki kuohuu poikkeuksellisen kovaa – tilanteen ennustetaan vain pahenevan: "Erittäin harvinainen tulva kyseessä"

5:29
Katso videolta, kuinka Kemijoki kuohuu kovaa.

Kemijoen virtaama on hetkessä noussut moninkertaiseksi. 

Lapissa vesi nousee kiihtyvää vauhtia lumien sulaessa. Esimerkiksi Rovaniemellä pelätään kaikkien aikojen suurimpia tulvia.

MTV Uutiset vieraili Valajaskosken voimalaitoksella Rovaniemellä, jossa Kemijoki kuohuu kiihtyen.

Tavallinen virtaama alueella on 500 kuutiometriä sekunnissa. Tällä hetkellä lähennellään kuitenkin jo 3 000 kuutiometriä sekunnissa.

– Sen ennustetaan nousevan 4 000–4 500:aan riippuen viikonlopun säästä, kommentoi Kemijoki Oy:n käyttöpäällikkö Heikki Poikela.

Rovaniemellä odotetaankin jännittynein tunnelmin, kuinka suurina tulvat iskevät. Paikallisten mieltä painaa yhä vuoden 2005 tuhoisat suurtulvat.

– Kyllä tässä on erittäin harvinainen tulva kyseessä. Tähän herättiin jo viime talvena, kun lumen vesiarvoja alettiin seurata. Silloin jo helmikuussa oli hälyttävä tilanne, kun oltiin jo reilusti keskiarvojen yläpuolella, toteaa Poikela.

Sää ratkaisee

Ratkaisevat päivät tulvien osalta ovat nyt käsillä. Poikelan mukaan loppuviikon arkipäivien kylmäjakso ratkaisee, pystyykö se jarruttamaan virtausta.

Hän kertoo, että arvioita mahdollisten tulvatuhojen laajuudesta ei ole tehty, mutta karttoihin on merkitty kaikki riskipaikat.

– Niiden eteen on tehty hienosti varautumistöitä ja suojamuureja on rakennettu.

Katso yllä olevalta videolta, kuinka tulvia on pyritty ehkäisemään.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja